Spodbuda ob postnem času

Lep sončen popoldan je na plano privabil mnogo meščanov. Predstavniki vseh generacij so se – večinoma s svojimi kužki – sprehajali po obrobnih poteh, ki dajejo vsaj slutiti bližino narave. Ena družina pa je izstopala. Vračala se je s svoje poti, starša sta nosila vsak svojo vrečo smeti, otroka pa vsak svojo palico, s katero sta smeti pobirala. Imeli so samoiniciativno čistilno akcijo.

V pomladnih mesecih se tudi v mnogih domovih odvijajo čistilne akcije v okviru tako imenovanega pomladanskega čiščenja. In tudi post je postavljen v ta čas – kot klic in povabilo, da se zazremo v svoje srce in ga očistimo skušnjav, ki so se prilepile vanj. Po besedah papeža Frančiška je postni čas »čas razločevanja, kam je usmerjeno naše srce. Kam me vodi navigator mojega življenja – proti Bogu ali proti mojemu jazu? Živim, da bi bil všeč Gospodu ali pa, da bi bil opažen, hvaljen, priljubljen, na prvem mestu in tako dalje?«

Kristjani se v prihajajočih 40-ih dneh poglabljamo vase, da bi spoznali vzgibe srca in kam nas vodijo. Dobra dela, miloščina in post so pot, ki nam pomaga bolje slišati naše srce. Post nam pomaga, da se umaknemo hrupu, hitenju, temu, kar nas raztresa (npr. nepotrebno brskanje po spletnih katalogih ipd.,), dobra dela nas odpirajo za potrebe drugega oz. skupnosti, miloščina pa nas poleg tega osvobaja lažne varnosti denarja. Za takšno pot je potrebna globoka ponižnost.

Ponižno sklonemo glavo že na pepelnično sredo, da na čelo prejmemo znamenje križa s pepelom. Konec postnega časa bomo poklicani, da se še bolj sklonimo – toliko, da drugim umijemo noge (po papežu Frančišku). To je res čas, ki kliče k ponižnosti.

In to je tudi čas milosti. Zaupajmo, da jo Gospod v tem svetem času v obilju zliva na nas, da bi mu bili z vsakim dnem bliže. »K Njemu nas ne vračajo naše sposobnosti in naše zasluge, ki jih razkazujemo, ampak njegova milost, ki jo sprejmemo. Milost nas rešuje« (papež Frančišek). Letos pa smo povabljeni, da postni čas darujemo za mir, za Ukrajino. Papež nas vabi, da se na pepelnično sredo združimo v molitvi in postu za mir ter tudi preostale dni posta darujemo svoje molitve in odpovedi v ta nemen.