Najlepše darilo

Spominjam se svojih otroških let in navdušenja, ki sem ga čutila, ko se je bližal 6. december in z njim sveti Miklavž. Vedno sem se veselila novih igrač in sladkarij, ki mi jih je prinesel. V zadnjih letih pa me na Miklavževo jutro ponavadi pričaka kakšna knjiga, dežnik ali nogavice, teh daril se še vedno razveselim z otroško navdušenostjo. Vsako leto tudi sama rada podarim kakšno malenkost svojim bližnjim, ki so vedno veseli tudi najmanjših pozornosti.

Večkrat se na praznik svetega Miklavža spomnim na uboge, ki nimajo niti za zadovoljitev osnovnih potreb, kaj šele za darila. Sveti Miklavž se je rodil v premožni družini in je večkrat pomagal tistim, ki niso bili dobro preskrbljeni. Lahko ga vzamemo za zgled ter se decembra poleg družine in prijateljev spomnimo tudi na socialno šibkejše. Letos se mi je še posebej lepa zdela gesta moje cimre, ki je sodelovala v projektu Božiček za en dan. Ne pozabimo pa, da darila niso nujno stvari, ki jih kupimo. Posvečen čas je prav tako lahko zelo dragocen. December, ki je znan kot mesec veselja in druženja, je za marsikoga zelo težek, saj so, še posebej starejši, pogosto osamljeni. Spomnimo se nanje in jih razveselimo z obiskom, pismom ali domačimi piškoti. Kako malo je potrebno, da nekoga osrečimo!

Lepo je, če se potrudimo in z majhnimi pozornostmi nekomu polepšamo praznike ter drugim prinašamo praznično veselje. December pa je za kristjane pomemben še iz drugega razloga, to je namreč čas adventa in s tem priprave na božič. Včasih se zdi, da v svetu, v katerem živimo, ni več prostora za mir in veselje. Sploh v zadnjih dveh letih med ljudmi krožijo strah, jeza in nehvaležnost. Decembra nas trgovci iz vseh strani zasipljejo z reklamnimi letaki in nas opozarjajo, da je skrajni čas za nakup božičnega darila, s tem pa se božič počasi spreminja v praznik, ki je zaznamovan s potrošništvom. Vse pogosteje v hitrem tempu življenja in hrupu, ki nas obdaja, pozabljamo na pravi pomen božiča. Včasih smo celo tako zasuti z darili ali skrbmi glede daril, da ne opazimo, da je največje božično darilo tik pred našimi očmi. Vsako leto se na božični večer spominjamo rojstva Jezusa Kristusa, našega Odrešenika. Ali ni ravno On najlepše darilo? Božji sin, ki se je rodil na svet, da bi nas odrešil in nam odprl pot v nebesa. Vsako leto nas tiho in potrpežljivo čaka v jaslicah. Naj bo v letošnjem adventu naše edino središče Jezus ter priprava in nestrpno pričakovanje Njegovega rojstva.

Študentka študentskega doma Alojzije Domajnko