Srečanje salezijanskega mladinskega gibanja na Malti

Malta. Državica sredi sredozemskega morja. Pravim državica in ne država, saj je tako majhna, da izza okna letala, ko pristajaš nanjo, izgleda le malo večje mesto (po površini gre v eno Slovenijo 64 Malt!). A vendar državica, polna ljudi z dobrim srcem, gostoljubnostjo, kjer se skoraj vsi med seboj poznajo. Državljanov je namreč okoli 500 000. Ko smo z letalom pristali na letališču blizu glavnega mesta Valleta (ki se tako ali tako združuje z drugimi mesti), smo se po ovinkastih cestah med belo rumenimi hišami, po levi strani seveda (vpliv angležev) odpeljali do njihovega salezijanskega centra v sosednje mesto Sliema. Jaz, s. Majda in Mirjam smo bile namreč povabljene na srečanje salezijanskega mladinskega gibanja, da kot slovenske predstavnice reprezentiramo našo salezijansko in FMA inšpektorijo.

Namen srečanja, ki se skriva pod imenom SYM (Salesian Youth Movement) GENERAL ASSEMBLY, je predvsem povezovanje evropskih držav, kjer delujejo salezijanci in sestre FMA, podelitev naših izkušenj, predajanje idej, prikaz situacije pri nas in pa predvsem ozaveščanje, da smo del velikanske salezijanke družine.

Ravno zaradi tega, ker je srečanje tako kratko (en vikend) je nabito z doživetji, spoznavanjem, smehom, molitvijo, petjem, plesom, pogovorom, sprehodi, predstavitvami, hrano, veseljem in idejami. In vesela sem, da sem bila letos te izkušnje deležna tudi jaz.

Kar mi bo poleg novih poznanstev iz cele Evrope ostalo v spominu je molitev na Malteški obali, kjer smo ob šumenju valov in neskončnemu pogledu na morje skupaj molili rožni venec.

Predvsem pa je zdaj moja naloga, da naprej povem veselo novico, da je veliko ljudem mar, v kakšnih stiskah smo mladi, in so pripravljeni prileteti celo na Malto za nekaj dni, da skupaj iščemo rešitve in odgovor na trenutne potrebe mladih. Ljudem in Bogu je mar za nas, in to je veselo sporočilo tega srečanja.

Ema Kregar