LJUBEZEN JE POTRPEŽLJIVA – predlog kateheze


Uvodna dinamika: Če skupina rada poje, predlagamo, da za začetek srečanja skupaj zapojete kakšno pesem (akordi in besedila). Predlagamo, da izberete pesmi na temo ljubezni, npr: Pričeval ljubezen bom (št. 128 na povezavi), Nihče ne ljubi te kot jaz (št. 99), Sprejmi ta dar (Darujem ti ljubezen, št. 154).


Molitev: znamenje križa. Iz prvega pisma apostola Pavla Korinčanom (1 Kor 13, 4-8):

Ljubezen je potrpežljiva, dobrotljiva je ljubezen, ni nevoščljiva, ljubezen se ne ponaša, se ne napihuje, ni brezobzirna, ne išče svojega, ne da se razdražiti, ne misli hudega. Ne veseli se krivice, veseli pa se resnice. Vse prenaša, vse veruje, vse upa, vse prestane. Ljubezen nikoli ne mine.

Nekaj trenutkov tišine.

Voditelj: Bog je ta Ljubezen o kateri govori apostol Pavel. In ta Ljubezen je neskončno potrpežljiva. V starozaveznih knjigah beremo, da je Bog počasen v jezi, prizanesljiv, daje čas za kesanje in je neskončno usmiljen z grešniki. Iz tega moremo razumeti pravi pomen besede potrpežljivost.

Vabim vas, da se v tišini za nekaj trenutkov ustavimo ob stavku: Bog je do mene neskočno potrpežljiv. Ta stavek, si v naslednji minuti v mislih ponavljamo in poslušamo svoje srce, kako odgovarja na to veliko Božjo ljubezen. (trenutek tišine)

O usmiljeni Odrešenik in neskončno potrpežljivi Bog! Tvoje neverjetno potrpljenje me navdaja z osuplostjo in zmedo: vedno znova čakaš, da se bomo vrnili k tebi. Pomagaj mi, da te bom posnemal, in okrepi mojo potrpežljivost, da bom v vseh življenjskih preizkušnjah ravnal v skladu s tvojo voljo. V ta namen ti darujem vse svoje zunanje in notranje trpljenje. Okrepi mojo šibkost, potrdi mojo odločitev, da bom odslej potrpežljivo čakal na vsako stvar. Vse to polagam v tvoje presveto in nadvse potrpežljivo Srce. Amen. (vir molitve)

Voditelj: Vsak naj pomisli na človeka, ki me je v zadnjim času s svojo nepotrpežljivosto prizadel. Z mislijo nanj zmolimo Očenaš.

Očenaš … Slava Očetu … Marija, pomoč kristjanov, prosi za nas!Ogled videa in pogovor. Sledi ogled video kateheze. Po ogledu si podelimo vtise o filmu, kaj si bomo zapomnili, kaj nas je začudilo, s čim se strinjamo/nestrinjamo, si podelimo mnenja. Po podelitvi priporočamo, da voditelj pove svojo zgodbo iz življenja o potrpežljivosti ali nepotrpežljivosti, in kaj se je iz nje naučil. Naj bo zgodba konkreten primer iz vsakdanjega življenja. Voditelj lahko povabi udeležence, da tudi sami delijo svoje zgodbe. Tako se lahko razvije pogovor. Za nadaljevanje pogovora so vam lahko v pomoč naslednja vprašanja. Nekatera so bolj osebna, druga spodbujajo razmišljanje in debato.

  • V katerih situacijah je moja potrpežljivost najbolj na preizkušnji? Kaj mi takrat pomaga/bi mi pomagalo?
  • Sem bil danes nepotrpežljiv do sebe? Kdaj? Zakaj?
  • Sem bil danes nepotrpežljiv do drugega? Kdaj? Zakaj?
  • Kako ravnam s človekom, ki mi gre na živce? (Pomislim na svoje misli, besede, dejanja.)
  • Kako razumem stavek: Sprejeti druge takšni, kakršni so? Ali kot pravi papež Frančišek: sprejeti drugega kot del tega sveta, čeprav bo ravnal drugače, kot bi si jaz želel.
  • Papež je zapisal: “Do težav pride, /…/ ko pričakujemo, da se bo vse zgodilo po naši volji.” Kako je pri meni glede želja, da bi se vse zgodilo takoj in zdaj, kakor je po moji volji? Dodaj primer.
  • Kaj konkretno lahko naredim, da postanem bolj potrpežljiv (spomnimo, kaj v Svetem pismu pomeni ta izraz)?
  • Kje v mojem življenju vidim, da je Bog z menoj neskončno potrpežljiv?

Če voditelj oceni, da so vprašanja za vašo skupino preveč osebna, si lahko vsak posameznik napiše vprašanja in odgovore na listek, na koncu pa lahko sledi podelitev. Skupina se lahko razdeli na podskupine ali pare, saj je zaupanje tako večje.

Na koncu se zahvalimo vsem, ki so prišli, si vzeli čas za to katehezo. Priporočamo, da sledi sproščeno druženje, klepet.