Prav posebna kuharica

Evzebija Palomino, rojena leta 1899, je kot hči Marije Pomočnice večino svojega časa preživela med lonci. Bila je namreč kuharica v redovni skupnosti. Nekoč jo je voditeljica novink povabila, naj spregovori skupini sester. Evzebija je povabilo preprosto sprejela. V skupini je bila tudi sestra, ki je prebrala že mnogo del španskih mistiko in si je mislila: »Le kaj nam bo znala povedati tale kuharica?« S Evzebija je spregovorila o Božji ljubezni. Pozneje je omenjena sosestra izjavila: »Vse so jo poslušale z odprtimi usti … V tistem trenutku sem razumela, da sem sicer poznala Božjo ljubezen iz knjig, nič pa nisem vedela o ljubezni, ki je sposobna darovanja.« (povzeto po Magnabosco A.: Resnično bogastvo je svetost)

Da je Evzebija resnično vedela, kaj je to darovanje, je dokazala s svojo zadnjo daritvijo. Sestra je namreč postala v času, ko je med ljudstvom v Španiji vrelo. Revolucionarji so med drugim požigali tudi samostane, pobijali redovnice …. V njej je takrat dozorel sklep, da daruje svoje življenje za rešitev domovine. Po bolezni in trpljenju je umrla leta 1935, za blaženo pa jo je razglasil papež Janez Pavel II. leta 2004.

Njeno življenje je zgled preprostosti, ponižnosti in pripravljenosti za junaške žrtve. Le radi se ji priporočajmo, saj rada posreduje v mnogih zadevah.

Več o njenem življenju na povezavi: BLAŽENA EVZEBIJA PALOMINO YENES