Blažena Evzebija Palomino Yenes

Bl. Evzebija P. Yenes (izg. jenes) (1899-1935) iz Cantalpina v pokrajini Salamanca v Španiji se je kot redovnica v družbi hčera Marije Pomočnice odlikovala v ponižnosti ter z dobrimi nasveti mladim in odraslim, tudi duhovnikom. Prepričljiva je bila zaradi svoje pobožnosti in zbrane molitve. Širila je pobožnost do Jezusovih svetih ran. Od Boga je prejela tudi dar preroštva in napovedala špansko državljansko vojno. Bogu se je ponudila kot žrtev za domovino. Svoji ravnateljici je napovedala mučeniško smrt. Umrla je 10. 2. 1935, za blaženo je bila razglašena leta 2004. Njen god obhajamo 9. februarja.


V Evzebijini družini delajo, molijo in se imajo radi

Evzebija Palomino Yenes se je rodila v Cantalpino, v provinci Salamanca na zahodu Španije, 15. decembra 1899. Družina Avguština Palomino, moža velike vere, je bila zelo revna. Ko zaradi letnega časa ne najde dela, je prisiljen, da s svojo hčerko Evzebijo v bližnjih krajih prosi vbogajme. Te razmere pa sprejema z globoko vero in živi neverjetno vedro. Na teh dolgih potovanjih svoji hčerki, ki se koprneče želi naučiti Gospodovih skrivnosti, razlaga veroučno vsebino. V Evzebijini družini delajo, molijo in se imajo radi.


Na skrivnosten način pride v oratorij k sestram

Dan prvega svetega obhajila je Evzebija zelo močno doživljala. Kmalu pa je odšla v službo k neki premožni družini. Ni popustila mladostniškim skušnjavam in je vedno na prvo mesto postavljala svojega prijatelja Jezusa. Najprej so jo poslali v Salamanko kot pestunjo, pozneje pa kot varuško v neko sirotišnico. Vendar je v sebi nosila veliko željo, da bi postala redovnica.

Nekega dne je med okopavanjem na vrtu našla svetinjico Marije Pomočnice, kmalu zatem pa je spoznala skrivnostno prijateljico, ki jo je pospremila v bližnji oratorij, ki so ga vodile redovnice. Te so jo povabile naj ostane pri njih v službi. Delala je v kuhinji, ki je naenkrat postala cilj gojenk; hodile so obiskovati novo neuko kuharico, ki pa jim je vedno kaj lepega povedala.


Postane hči Marije Pomočnice

Ob obisku namestnice vrhovne predstojnice, jo je ta sprejela med postulantke. Noviciat je opravljala v Barceloni, kjer je bila tovarišicam spodbuda s svojo ponižnostjo in nasmehom. Leta 1924 je izpovedala redovne zaobljube. V skupnosti v Valverde del Camino je postala kuharica in gospodinjska pomočnica. Svoje vsakdanje služenje je opravljala na izreden način, kot je učil don Bosko in Bog jo je obsul z izrednimi darovi.


Napove državljansko vojno

Tudi tukaj so jo dekleta začela obiskovati, saj jih je pritegovala njena duhovnost. Začela je delovati v oratoriju. Bogoslovci, odrasli in duhovniki so jo prosili za nasvete, saj so čutili njen duh molitve in prepričljivo vero, ki je bila prepričevalna za vse, ki so se z njo srečali. Širila je pobožnost do Jezusovih ran in »popolno posvetitev Kristusu po Mariji« sv. Ludvika Grignona Montfortskega. Bila je deležna izrednih dogodkov in Gospod jo je obogatil tudi z darom preroštva. Napovedala je špansko državljansko vojno in se Bogu darovala kot žrtev za Španijo. Zbolela je. V času njene bolezni je  predstojnica, blažena s. Karmen Moreno, ki ji je Evzebija napovedala mučeništvo, zapisovala njene misli..  Žal se je večina zapiskov v času revolucije izgubila. Pred smrtjo je doživela tudi zamaknenja in videnja.

Umrla je 10. februarja 1935. Njeni posmrtni ostanki so v Valverde del Camino. Papež Janez Pavel II. jo je 25. aprila 2004 razglasil za blaženo in goduje 9. februarja.