BOG JE ŽELEL IMETI MAMO

Koledarsko leto začnemo s praznikom Marije, Božje Matere. Kakor da bi želeli izročiti vse dni novega leta v njene materinske roke. Dala je začetnika življenja, zato je res prava priprošnjica tudi ob začetku leta.

Praznik pa nam govori tudi o veličini božjega načrta. Bog je želel imeti mamo. Stvarnik je želel, da se odrešenje začne v družini. Kako nekaj čudovitega in svetega je družina v božjih očeh! Koliko milosti ima Gospod prihranjenih prav za družine. Z njimi krepi zakonca že ob zakramentu svetega zakona, nato jih razliva prek vseh drugih zakramentov, skupne molitve, blagoslovov ipd. Prav v teh dneh blagoslavljamo domove in s tem izpovedujemo, da je naše zaupanje v Gospodu. Kajti kje naj se družina okrepi?  Kje naj najde moč, tolažbo, povezanost? Mar ne ravno pri Božji Materi in Sinu, ki je odraščal v družini, jo pozna in nanjo vsak dan gleda z ljubečim pogledom, nas srečuje tudi v nemoči in trenutkih, ko se jezimo na druge člane, ko hitimo z ene obveznosti na drugo, ko že desetič ponovimo isto pravilo, ko ne moremo več, ko izvemo slabo novico, ko se z nekom oddaljimo …

Z velikim zaupanjem in hvaležnostjo na naše družine se tudi letos na začetku leta priporočimo Božji Materi Mariji. Pa naj nam izprosi veliko blagoslova, varstva in poguma.

O Bog, po Marijinem deviškem materinstvu si podaril človeštvu odrešenje.
Naj tudi v novem letu čutimo, da nas varuje ona, ki nam je rodila tvojega Sina, začetnika življenja.
(Misal)