Nova apostolska spodbuda Laudate Deum

4. oktobra 2023, na praznik svetega Frančiška Asiškega, je izšla apostolska spodbuda papeža Frančiška Laudate Deum o podnebni krizi.

Sveti oče ne nagovarja le kristjanov, ampak »vse ljudi dobre volje« z naslednjim namenom:

»Minilo je že osem let od izida okrožnice Laudato si’, ko sem želel z vsemi vami, sestre in bratje našega trpečega planeta, deliti svojo iskreno skrb za naš skupni dom. Toda s časom se zavedam, da se ne odzivamo dovolj, saj se svet, ki nas sprejema, ruši in se morda bliža točki preloma« (LD 1).

Enciklika Laudato si’ je v zadnjih letih sprožila različna razmišljanja in gibanja, kot sta platforma  Laudato Si’ Action Platform, kateri se je pridružila tudi Družba hčera Marije Pomočnice (FMA), in Gibanje Laudato Si, v katerem je sodelovalo veliko sester FMA in članov Salezijanske družine.

»Razmišljanja in informacije, ki jih lahko zberemo v zadnjih osmih letih, nam omogočajo, da konkretiziramo in dopolnimo tisto, kar smo izjavili pred časom. Zaradi tega in ker postaja situacija še bolj pereča, sem te strani želel deliti z vami« (LD 4).

Nova apostolska spodbuda Laudate Deum je sestavljena iz 73 odstavkov, razdeljenih v šest poglavij: 1. Svetovna podnebna kriza; 2. Rastoča tehnokratska paradigma; 3. Šibkost mednarodne politike; 4. Podnebne konference: napredek in neuspehi; 5. Kaj pričakujete od COP28 v Dubaju?; 6. Duhovne motivacije.

V zaključku pisma se motivacija naslova, izražena že v začetni fazi, preoblikuje v vzklik svetega očeta, srčno spodbudo, naj »hodimo skupaj z odgovornostjo«, pri čemer prispevamo svoj prispevek, kot posamezniki pa tudi znotraj državne in mednarodne politike, da bi zaustavili propadanje skupnega doma:

»Hvaljen Bog« je ime tega pisma. Kajti človek, ki trdi, da nadomešča Boga, postane največja nevarnost sam sebi.

Na spletni strani Dikasterija za celostni človekov razvoj najdete tudi infografike, vire in koristne novice v ta namen.

Svet poje o neskončni ljubezni, kako naj nam ni mar za to? (LD 65)


Vir: https://www.cgfmanet.org/