Žene nas upanje – vezilo 2021

V soboto, 26. decembra, je vrhovni predstojnik SDB, Ángel Fernández Artime, kot je že vsakoletna tradicija, v vrhovni hiši hčera Marije Pomočnice predstavil vsebino vezila za leto 2021. Zaradi znanih omejitev so bile tokrat navzoče ob vrhovni prestojnici, s. Yvonne Reungoat, in članicah vrhovnega sveta le sestre vrhovne hiše.

Razmišljanje vrhovnega predstojnika je uvedel predstavitveni video na temo upanja. Postavljen je v okolje Neaplja in s pričevanji predstavi problematiko in težave današnje družbe: dostojanstvo, vključevanje, osamljenost, krivice, revščina … ter nekatere izkušnje, kjer se je mogoče tudi v tem času naučiti in živeti upanje.Predstojnik je, vzpodbujen z nekaterimi vprašanji, osvetlil glavne vsebine Vezila:

  • kot salezijanska družina moramo odsevati Božjo ljubezen, saj je to luč, ki dela vse stvari nove. Tako bomo roka, ki pomaga spreminjati vredote in poglede, težave v priložnosti.
  • vse don Boskovo življenje je usmerjalo upanje in tako je premagoval številne boleče okoliščine. Don Bosko je gledal onkraj problemov, zato je salezijanski odgovor v današnjem času ponudba življenja iz pristne vere in upanja, v gotovosti, da je Bog blizu, nas podpira in spremlja.

Na vprašanje, kako pričevati za upanje, je don Ángel ponudil nekatere predloge:

  • navdušiti mlade, da živijo svojo vero praznično;
  • živeti molitev kot šolo upanja. Molitev spreminja in odpira razum in srce za služenje, solidarnost in mir;
  • v vsakdanjem življenju prizadevanje, da bi spreminjali okoliščine revščine, lakote, nesigurnosti v polno življenje za mlade.  
  • Marija je Mati upanja. Izkusila je zapuščenost ob angelovem oznanjenju, trplenje, ko je bil Sin zavrnjen, bolečino pod križem, pa vendar je ostala z učenci!


M. Yvonne se je zahvalila in predstavitev povzela z besedami: “Upanje je za nas Božji dar in prizadevanje, da ga kot salezijanska družina prevedemo v konkretno življenje. To bomo naredili tako, da bomo povezali posamezne luči upanja, ki so v srcih najbolj ubogih tega sveta.”


Besedilo: s. Irena N. (pripravljeno po cgfmanet.org)