Vrhovni zbor

Uradni začetek v petek, 17. septembra 2021, ob 9.00:

VIDEO PRENOS V ŽIVO


»Karkoli vam reče, storite.« (Jn 2,5) To znano Marijino naročilo iz Svetega pisma je v teh dneh še posebej aktualno za našo Družbo hčera Marije Pomočnice (FMA) po celem svetu in nas spodbuja k odprtosti do Boga ter k razbiranju njegovih znamenj. Zakaj?

Ker se v času med 17. septembrom in 24. oktobrom v Rimu odvija zgodovinsko srečanje oz. Vrhovni zbor vseh sester FMA (trenutno 11.535) preko vnaprej izvoljenih predstavnic iz inšpektorij (provinc) na vseh celinah. Do tega srečanja pride sicer vsakih šest let, a je bilo zaradi pandemije z lanskega leta prestavljeno na letošnjo jesen.

Namen zbora je obuditi prvotno svežino poklicne rodovitnosti Družbe, kot je poudarila vrhovna Mati Yvonne Reungoat. Od tod tudi naslov in rdeča nit srečanja: Skupnosti, ki porajajo življenje v središču sodobnega sveta.

Pred samim zborom v Rimu smo se skupnosti po vsem svetu nanj pripravljale z molitvijo in razmišljanjem, kako biti danes skupnosti polne tistega življenja, ki prihaja od Boga in nagovarja svet okoli nas. Razmišljanja na lokalni ravni, v katera so bili prav tako vključeni mladi in drugi laiki, so bila in bodo podeljena na pripravljalnih spletnih srečanjih kakor tudi na samem zboru.

Zasedanje želi biti predvsem pomemben čas preverjanja in usmerjanja za skupnostno iskanje Božje volje pod vodstvom Sv. Duha, kot pravijo tudi naše Konstitucije. Kaj nam, sestram, govori Gospod v tem trenutku zgodovine? Kaj pričakuje od nas za dobro mladih, ki so naši prvi naslovniki? Kako smo lahko bolj učinkovita navzočnost v Cerkvi in družbi?

To je le nekaj vprašanj, s katerimi se bodo zborovalke ukvarjale v teh posebnih dneh. Seveda pa ne bodo mogle mimo pandemije, ki je prizadela veliko naših skupnosti in dejavnosti. To predstavlja za nas velik izziv, da se ne ustavljamo samo ob »ruševinah«, ampak da si upamo pogledati preko in globlje, z neomajnim zaupanjem v Boga, po zgledu don Boska in Marije Mazzarello, kot je dejala glavna koordinatorka zbora s. Chiara Cazzuola.

Eden od pomembnejših trenutkov v času zborovanja bo tudi izvolitev nove vrhovne Matere in s tem desete naslednice sv. Marije Mazzarello, prav v času priprave na 150-letnico Družbe leta 2022.

Vse dogajanje na zboru z zborovalkami vred sestre priporočamo v molitev. Ob tej priložnosti prilagamo molitev, ki je bila napisana prav za ta dogodek in jo lahko molite skupaj z nami:

Izročimo se Mariji.

Opazila je stisko na svatbi v Kani.

Naj nam pomaga, da bomo poslušale, kar Jezus govori.

Tako se bo naše vsakdanje življenje spreminjalo v vino za novo poklicno rodovitnost.

Marija, k tebi se obračamo s hvaležnim in zaupljivim srcem.

Skozi 150 let si bila živo navzoča na poti Družbe.

V času Vrhovnega zbora odpri naša srca za Jezusovo besedo

in nas uči, kako naj storimo, karkoli nam poreče.

Naše skupnosti naj postajajo zavetje,

v katerem se bodo rojevali novi poklici.

Ti, ki si žena novega vina, ohranjaj v naših dušah dar poslušanja

in odprtosti za novost Svetega Duha, ki deluje v tem trenutku zgodovine.

Od tebe naj se učimo materinskega srca

do mladih in do vseh, ki jih srečujemo.

Uči nas napredovati skupaj, v vzgojni skupnosti in v salezijanski družini.

Tvoja navzočnost med nami, Mati Marija,

naj pomaga, da se bo zgodil čudež dobrega vina,

in da bo v skupnosti rasla vera v tvojega Sina Jezusa. Amen.