Anton Martin Slomšek

Pred nekaj leti je skupina otrok na Bledu v okviru filmske delavnice sodelovala pri projektu snemanja filma o blaženem Antonu Martinu Slomšku*. Celo šolsko leto so se ob četrtkih zbirali pri sestrah, se učili tekst, pomerjali kostume, vadili posamezne prizore in končno – prizor tudi posneli. Takšno dogajanje ostane v spominu, a poleg doživetji s snemanja, ostane tudi živo srečanje z življenjem blaženega škofa.


Poznamo ga kot izrednega moža, ki je veliko pisal, pesnil, se posvečal vzgoji mladih in ljubil slovenski narod. Rodil se je leta 1800 na Slomu pri Ponikvi. Novo mašo je obhajal leta 1824, nato je služboval v različnih krajih kot kaplan, duhovni voditelj bogoslovcev, kanonik, župnik in nazadnje kot škof, v katerega je bil posvečen v Salzburgu leta 1846.

Po Božji previdnosti je prenesel sedež laventinske škofije iz Št. Andraža v Maribor, kar je imelo dolgoročne posledice za obstoj Slovencev na Štajerskem, ki so bili prej podvrženi potujčevanju. Slomšek je preuredi škofijske meje in tako vplival na narodnostno mejo Slovencev na severu.

Ljubezen do naroda je pokazal tudi z mnogimi deli, ki jih je spisal za mlade in odrasle, med bolj poznanimi je zagotovo delo Blaže in Nežica v nedeljski šoli ter zbornik Drobtinice. Da bi bile dobre knjige tudi cenovno dostopne ljudem, je ustanovil Mohorjevo družbo.


Njegovo življenje je en velik Božji dar, za katerega smo lahko le hvaležni. Od Boga je prejel mnoge talente in lastnosti, ki jih je razvijal in dal za dobro drugih. Ob prihajajočem začetku akademskega leta vsem bodočim študentom in študentkam želimo obilo blagoslova in vztrajnosti pri učenju. Ob pogledu na goro knjig (oziroma ikon na računalniku) naj vas zajeme misel, da se učimo pravzaprav in predvsem zato, da bi lahko ljubili. S pridobljenim znanjem boste mogli mnogim polepšati življenje. In to je nekaj čudovitega. Srečno torej vsem na poti razvijanja svojih talentov! Sestre molimo za vas.

» Pa naj rečem še eno besedo vam, mladeniči! Vi korenjaki naših goric, da vam ni enakih! Vi najlepši venec naše dežele, vi močni stebri naše domovine! Bodite zdravi in veseli, pa tudi pošteni in pobožni kristjani! Prav pobožnost za vse velja, ima obljubo sreče sedanjega in prihodnjega življenja! Kako bi mogel vas pozabiti, mladenke, ve žlahtne cvetlice svete katoliške Cerkve! Naj bo vaše čisto srce prestol Jezusov, vaše deviško telo tempelj Svetega Duha, vaša lepa duša nevesta Jezusova in ve vse hčere Marijine!« (A. M. S., prvi pozdrav duhovnikom in vernikom ob ustanovitvi laventinske škofije, 1850)

* film je mogoče naročiti prek spletnega naslova: fma.ekonoma@rkc.si