Vezilo 2022: »Vse delajte iz ljubezni, nič iz prisile!«

Misel, ki jo letos nosi vezilo kot naslov, je izrekel današnji godovnjak, sv. Frančišek Saleški, svetnik, ki je bil sv. Janezu Bosku tako velik vzor, da je, kot vemo, po njem imenoval svojo novoustanovljeno redovno skupnost. O njem je zapisal: »Ker je del te naše službe zahteval veliko umirjenost in krotkost, smo se postavili pod varstvo tega svetnika, da bi nam od Boga izprosil milost, da bi ga mogli posnemati v njegovi izredni krotkosti in v pridobivanju duš.«

Letos obhajamo spomin na 400 letnico smrti sv. Frančiška Saleškega in tudi to je razlog, da je Vezilo (ki si ga lahko preberete tukaj) posvečeno prav njemu. Še posebej izpostavlja njegovo bogato duhovno dediščino, posnemanja vredno ljubeznivost ter oriše v čem vse je bil svetnik vir navdiha sv. Janezu Bosku.

Vezilo spremlja tudi video, v katerem lahko med drugim vidimo prizor molitve pred srcem sv. Frančiška, ki se še vedno nestrohnjeno nahaja v samostanu v Trevisu. Naj se njegova duhovna zapuščina močno dotakne tudi naših src, da bomo tako kot don Bosko v njem našli vir navdiha za pastoralno delovanje med mladimi v salezijanskem duhu. Danes njegovi priprošnji z velikim zaupanjem izročamo salezijansko družino, salezijansko delo in vse mlade.