sestra Anica Žitek

Te dni se spominjamo obletnice smrti Anice Žitek, slovenske sestre FMA, za katero se zbirajo dokumenti, da bi se začel postopek za njeno beatifikacijo in bi jo lahko nekoč klicali sveta. Ker se bomo kmalu spominjali tudi angelov varuhov, navajamo dogodek iz njenega otroštva, ko je bila obvarovana gotove smrti, kot je v pismu zapisala njena sestrična Marija Žitek:


»En popoldan je šel oče z vozom po travo za živino. Je hotel Anico s seboj, mati pa ni hotela, ker se je bala zaradi konja, kateri  je večkrat divjal. Ali on je govoril materi, naj bo mirna, da bo imel skrb na otroka. In tako je mati mogla popustiti; vzela je otroka na roke, in prej kot bi jo položila na voz, ji naredil s krstno roko znamenje sv. križa in jo izročila njenemu Angelu varuhu. Komaj je voz odteko skozi vrata, se je konj preplašil, se iztrgal iz rok gospodarja, udaril v beg kot ena divjača. Oče ni več mogel zadržati konja, še otroka ni več videl. Voz se je prevrgel, oče je padel na eno stran brez zavesti. Anica pa je padla iz voza, še preden se je prevrgel naprej, pod konjeve noge. Žene, ki so videle to nesrečo, so si pokrile obraz z rokami, da ne bi videle otroka, rastlačenega od konja in voza. Ko je divji konj odletel sam in pustil na sredi ceste raztrgani voz in gospodarja brez zavezi, so ljudje od vseh strani hiteli na pomoč in vsi skrbeli za otroka. In Anica? Našli so jo sedečo brez nobenega udarca, mati jo je vzela na roke in vprašala, kje jo boli. Anica je odgovorila z nasmehom: “Mi je nič ne, moj Angel me je varoval!” Vsi, ki so videli stvar, so rekli, da je to bil en čudež, da je otrok ostal živ. Ljubi Bog jo je čudovito ohranil za lepše stvari.« (Iz pisma sestrične s. Marije Žitek, 2. 3. 1948 g. Dobršku)

Življenje sestre Anice je popisano v knjigi Skrivnost veselega življenja, avtorice s. Marije Imperl, ki jo še vedno lahko naročite pri sestrah FMA. Kratek utrip pa boste začutili tudi iz filma, ki je nastal te dni.