Že nekaj časa se je pri sestrah FMA kuhalo in mešalo, prinašalo na kup različne sestavine in izboljševalo vsebino vse dokler ni nastalo nekaj dišečega in svežega – z zelo dooooolgim rokom uporabe. Nastala je brošura z naslovom: Stop, brezbrižnost! Gre za program, ki ga lahko izvedete kot župnijski oratorijski dan ali pa ga uporabite pri rednem verouku.

Z velikim veseljem brošuro poklanjamo vsem otrokom in mladim v Sloveniji. E-obliko, ki si jo mirno natisnite, najdete tukaj. Naj vam bo v korist!

Na kratko pa smo poklepetale tudi z nosilko programa – s. Barbaro Poredoš.

S. Barbara, kako je prišlo do ideje, da bi nastal ta program? In zakaj ravno tema brezbrižnost?

Ideja se ni porodila naenkrat, ampak postopoma, ko smo sestre skupaj z zaposlenima opazovale družbo, v kateri živimo, njene vrednote in način življenja, še posebej med mladimi. Opazile smo veliko poganjkov dobrega (npr. protagonizem mladih na različnih področjih), pa tudi zaskrbljujočih drž, še posebej individualizem in brezbrižnost v medsebojnih odnosih. Dodatno spodbudo za omenjeno temo so nam predstavljale lanske avgustovske poplave v Sloveniji ter skrb, da bi se na prizadete zaradi medijske odsotnosti postopoma pozabilo; ali pa da bi se zadovoljilo le njihove materialne, pozabili pa bi na njihove duševne in duhovne stiske. Tako smo se v našem Zavodu Dominika vprašale, kaj konkretno lahko v tej situaciji naredimo za družine in mlade na naš, tj. ženski salezijanski način. Posledično se je rodil program z zgovornim in odločnim naslovom: Stop, brezbrižnost!

Koga program nagovarja?

Kot omenjeno, je program namenjen otrokom in mladim, posredno pa tudi njihovim družinam. Vsak od njih ima pri tem svojo vlogo, od udeležencev (osnovnošolski otroci) do izvajalcev programa (mladi, mladi odrasli, odrasli, npr. animatorji, vzgojitelji, kateheti), vsi pa so tudi po programu poklicani soustvarjati kulturo življenja in skrbi za sočloveka v širši družbi.

Kako lahko program izvedemo v naši župniji?

Za to sta potrebni najprej odločitev in dobra volja 😊. Program lahko izvedete kot župnijski oratorijski dan. Seveda se je potrebno najprej dogovoriti, kdo bo kaj izvajal (priporoča se več animatorjev), ter poleg otrok navdušiti širši krog ljudi za program (tudi obrobne v Cerkvi in zunaj nje). Za samo izvedbo pa je dobro slediti predlogi, ki jo najdete v digitalni obliki (namenjena je tako bolj kot tudi manj izkušenim izvajalcem). Seveda povabljeni, da program obogatite še z lastnimi pobudami, pomembno pa je slediti zastavljenim ciljem. Lahko pa nas kontaktirate in pridemo na pomoč pri izvedbi v vašo župnijo. 

Kaj pa, če v župniji ni animatorjev?

V tem primeru dobrodošli pri nas, sestrah, na Gornjem trgu v Ljubljani 😊, kjer bomo program izvedle med 19. in 21. februarjem 2024. V treh dneh bodo udeleženci izkusili nekoliko razširjeno obliko programa, prijave nanj pa že zbiramo. Poleg tega je program možno izvesti tudi pri župnijski katehezi – za katehete je pripravljena prilagojena različica: Stop, Brezbrižnost! – v eni uri.

Bi še kaj dodali?

Brošuro dajemo v javnost ravno v dneh, ko se pripravljamo na god mlade blažene Lavre Vicuña, gojenke naših sester FMA v Argentini, ki je v 12 letih dosegla svetost. Sama je rekla: »Do nikogar nočem biti brezbrižna.« In ker je tudi sama doživela poplavo ter njene posledice, je še toliko bolj povezana z našo željo, da bi brošura pomagala reči stop brezbrižnosti do tistih, ki so utrpeli poplave v Sloveniji ter nenazadnje do vsakega človeka v stiski.

Hvala za pogovor in srečno!