Preventivni sistem in vzgoja za celostno ekologijo

Sestre FMA slovensko-hrvaške inšpektorije smo se skupaj z našimi kandidatinjami ter zaposlenimi našega Zavoda Dominika v sredo, 24. 1. 2024, zbrale na drugem pastoralnem srečanju v letošnjem šolskem letu na temo: Preventivni sistem in vzgoja za celostno ekologijo. Srečanje, ki sta ga pripravili pastoralni skupini sester iz Slovenije in Hrvaške, je potekalo v Zagrebu v salezijanskih prostorih ob cerkvi “Mati Slobode” od 9.30 do 15.00. To nam je omogočilo izkustvo celostne ekologije preko poslušanja, izmenjave, podelitve, sproščenega druženja in krepitve odnosov med nami ter v veliki hvaležnosti do Stvarnika in do stvarstva, ki nam ga je zaupal. 

Po uvodnem pozdravu inšpektorice s. Mateje Kranjc in poudarku odločitev 24. Vrhovnega zbora sester FMA, ki nas zavezujejo k odgovarjanju na krik Zemlje, mladih in ubogih, smo prisluhnili predavanju s. Barbare Poredoš. Slednja nam je predstavila osrednjo temo o povezanosti celostne ekologije s tremi stebri preventivnega sistema: razum – pomen spodbujanja mladih h kritičnemu mišljenju pri odnosu do stvarstva; vera – pomen odkrivanja duhovnega pogleda na svet, ki je Stvarnikovo delo; ljubeznivost – pomen pedagogike veselja in ljubezni, ki se izraža v sočutju in solidarnosti kot odgovor na brezbrižnost. Iz tega izhaja,  da je salezijanski vzgojni predlog je res celostno naravnan (tj. vodi k celostni vzgoji).

Sledila je predstavitev 7 ciljev Laudato si’ v primerjavi s 14 cilji Agende 2030 s strani s. Jožice Merlak in s. Maje Dolenec, nato pa delo po skupinah, kjer smo si podelile, kako me živimo svoj odnos do Stvarnika in stvarstva, kako si delimo, kar smo in kar imamo (materialne in duhovne dobrine) ter kako skrbimo v svojem poslanstvu za druge: v župnijski katehezi, v družinski katehezi in v vzgojnih skupnostih.

Naše druženje se je nadaljevalo ob dobrotah in na skupnem sprehodu ob jarunskem jezeru, kjer smo slavile Stvarnika za vse, kar nas obdaja: stvarstvo in ljudje.

Obogatene z izkušnjo celostne ekologije v preventivnem sistemu smo odšle v svoje skupnosti, kjer bomo še naprej razvijale ekološke odnose do sebe, drugih, Boga in stvarstva.