Priprave animatorjev na poletne programe sester FMA

Vikend med 19. in 21. 4. je v skupnosti sester na Gornjem trgu v Ljubljani minil v znamenju navdušenih animatorjev iz vse Slovenije. Skupaj s s. Martino, s. Majdo, s. Damjano, s. Barbaro in s sodelavkama Zavoda Dominika Kristino in Emo, ki smo snovale poletne programe v blejski in gornjetrški skupnosti, so spoznavali izzive animatorstva in se navdihovali ob sv. Frančišku Asiškem, glavnem liku poletnih programov.

V petek smo prek osebnih pričevanj sester pobliže spoznali vrednoto časa, ljubezni do Cerkve, nenavezanosti, stvarstva in misijonov, ki bodo temelj vseh programov in so usmerjale tudi življenje asiškega ubožca. Spraševali smo se, kako preživljamo svoj čas; kakšna je naša ljubezen do Cerkve; na katere osebe in stvari smo navezani; kakšen je naš odnos do vsega ustvarjenega; kaj nam pomenijo misijoni.

Preko uprizoritev življenja sv. Frančiška in osebnega dela ob Božji besedi na vrtu so animatorji skupaj s salezijanskim misijonarjem Shivrajem v sobotnem dopoldnevu spoznavali, kako so tudi sami lahko pričevalci vere med otroki.

V popoldanskem delu so animatorje po pregledu katehez za otroke nagovorili praktični napotki pri delu z otroki; na poseben način jih je pri sv. maši v cerkvi Sv. Jakoba nagovoril tudi mašnik p. Beno, ki je mlade spodbudil, naj bodo animatorji po zgledu Dobrega pastirja.

Dan smo zaključili z dokumentarnim filmom »Pismo: sporočilo materi Zemlji« o podnebnih spremembah ter zaščiti in reševanju našega planeta, kjer nastopa tudi papež Frančišek. Tako smo še bolj ozavestili, da je vsak od nas poklican poskrbeti za naš skupni dom.

Po nedeljski sv. maši, kjer smo posebej molili za duhovne poklice, smo v osebnem delu premišljevali o lastnih podobah Boga in odnosu z njim, priprave pa zaključili s tehničnimi dogovori glede programov in z druženjem pri kosilu.

V hvaležnosti za vse milostne trenutke vikenda smo v srcu skupaj s sv. Frančiškom peli: Najvišji, vsemogočni, dobri Gospod, tebi hvala, slava in čast in ves blagoslov.


Besedilo: s. Barbara Poredoš, FMA

Foto: Arhiv FMA