Postulantke FMA v Chieriju

V sredo, 17. aprila, so naše postulantke (dekleta, ki se pripravljajo na življenje v skupnosti Hčera Marije Pomočnice), ki živijo v mednarodni skupnosti v Torinu, obiskale mesto Chieri. To je mesto, v katerem je don Bosko obiskoval semenišče in kakor sam pravi, preživel tudi najlepša leta svojega življenja.

Postulantke so si ogledale semenišče, kjer je Janez Bosko spoznal svojega dragega prijatelja Alojzija Comolla. Tukaj Janez Bosko naredi tudi veliko odločitev: ob pogledu na veliko oddaljenost v odnosih med profesorji (duhovniki) in dijaki (semeniščniki) se odloči, da se bo kasneje kot duhovnik trudil biti blizu mladim, biti z njimi prijatelj.

Obiskale so tudi Židovski geto, kjer se je Janez Bosko spoznal s prijateljem Jono. Ta se je kasneje dal krstiti v katoliški Cerkvi. Sledil je obisk kavarne Pianta, kjer je Janez Bosko eno leto delal kot pomočnik in v tem letu spal v temnem prostoru pod stopnicami kavarne.

Nazadnje so obiskale tudi katedralo, kjer se je Janez Bosko na poseben način izročal Milostni Materi Božji in jo prosil za pomoč na poti do svojega poklica. K njej je molil devetdnevnico po nasvetu duhovnika (ki je bil stric prijatelja Alojzija Comolla) in namesto frančiškanskega samostana izbral semenišče.

Obisk v Chieriju so postulantke zaključile v skupnosti sester FMA. To je ena od najstarejših skupnosti, ki so bile ustanovljene izven Morneseja. In nenazadnje so obiskale tudi rojstno hišo naše blažene sestre Magdalene Morano.

Za postulantke je bil ta obisk v Chieriju zelo pomenljiv, saj so se ob Janezu Bosku navdihovale, kako razločevati in se odločati o svojih življenjskih korakih.  


Povzeto po: www.kmp.hr