Praznik Marije Pomočnice po rimsko

Slovesni praznik Marije Pomočnice za našo Družbo FMA se je 24. 5. nadvse slovesno odvijal tudi pri nas, v Rimu.

V naši skupnosti generalne hiše, ki je središče vseh sester FMA po svetu, smo Marijo kot njene hčerke pozdravile z doživeto sv. mašo, ki jo je daroval salezijanec in vrhovni svetovalec za mladinsko pastoralo Miguel Angel García Morcuende. V homiliji je poudaril pomen Marijine navzočnosti v Družbi FMA vse od njenih začetkov leta 1872. Marija je bila v življenju sester FMA vedno dejavno navzoča in nas vabi tudi danes, da se ji popolnoma zaupamo ter izročimo. Ona kot mama ne more drugače, da ne bi skrbela za svoje otroke v raznoterih preizkušnjah.

To dejanje izročitve kot odgovor na Božji klic in zvestobo so uresničile predvsem sestre iz azijskega sveta takoj po homiliji, ko so obnovile svoje redovne zaobljube in kot živ spomenik hvaležnosti Mariji Pomočnici na oltar položile svoje življenje.

Močno dejanje izročitve smo doživeli tudi v nadaljevanju prazničnega dne, ko smo se študenti Papeške salezijanske univerze v Rimu zbrali pri sv. maši v bližnji župnijski cerkvi in bili priča izpovedi obljub salezijanke sotrudnice (tretja veja salezijanske družine, v kateri delujejo predvsem laiki v duhu salezijanske karizme). Ob oltarni mizi je zbrane nagovoril rektor univerze Andrea Bozzolo in povabil vsakega izmed nas, da sprejme Marijo kot zvesto in modro sopotnico v svoje življenje.

Po duhovnem okrepčilu sem bila deležna še prazničnega kosila v družbi sosester v skupnosti, čemur je sledil zaključni del praznovanja, t.j. večerna procesija z verniki od naše župnijske cerkve, po bližnjih rimskih ulicah vse do naše hiše. V zbranem molitvenem vzdušju in petju Marijinih pesmi smo v procesiji z zastavami držav, iz katerih prihajamo sestre naše skupnosti, prosili Marijo za močno varstvo v vsakdanjem življenju ter se ji zahvalili za vse že izprošene milosti. Številna množica župljanov, salezijancev in sester iz bližnjih skupnosti je ob zvokih godbe na pihala na našem dvorišču nato spontano začela vzklikati: Naj živi Marija! Naj živi!

Naj bo Marija Pomagaj živo navzoča tudi v naših srcih – v prazničnih in vsakdanjih trenutkih našega življenja. 

s. Barbara P.