Praznik hvaležnosti 2020 na svetovni ravni

Rim (Italija) – Kot že povedano, zaradi upoštevanja posebnih ukrepov ob pandemiji Covid-19, smo začetek svetovnega Dneva hvaležnosti 2020, v občestvu z vsemi inšpektorijami sveta obhajale 25. aprila zvečer v vrhovni hiši z molitvijo Večernic in tradicionalno ‘lahko nočjo’.

Hvaležnost je bistvena prvina hčera Marije Pomočnice. Praznik hvaležnosti je družinski praznik, v katerem se vse sestre FMA sveta čutijo, da so v občestvu z vrhovno predstojnico, s. Yvonne Reungoat.

V molitvi smo izrazile hvaležnost  Materi, ki je “znamenje edinosti in vez občestva” vseh sester družbe FMA, ki je navzoča na vseh petih celinah sveta.

Ravnateljica skupnosti v vrhovni hiši, s. Bernarda Santamaria, je v pozdravu zagotovila: “Me udejanjamo zahvalo vseh skupnosti, ki živijo in pričujejo karizmo ustanovitelja, vsake tvoje “hčere” in vsakega člana salezijanske družine, ki si jih ti, Mati, srečala na poteh sveta.”

Molitev psalmov, pesmi, izražene tudi v plesu, in prošnje v različnih jezikih, ter poslušanje nekaterih besedil iz okrožnic nam je bilo v pomoč pri spominjanju na ‘dobro vino’, ki ga je Mati kot ‘vrč’ (Jn 2,1-11) delila skupnostim hčera Marije Pomočnice v teh dvanajstih letih vodstva in animacije družbe.

“Če je hvaležnost zadržanje, del našega bitja, je ta praznik zelo lepa in pomenljiva tradicija ter je znamenje ‘družinskega duha’; najprej hvaležnost Bogu, kajti vse, kar smo, prihaja od njega, vse je dar. Nikdar ne bomo dovolj hvaležni Bogu za naše življenje, za naše družine, tudi redovno, za naš poklic, za naše poslanstvo in za toliko milosti, ki jih od Boga prejemamo.”

S temi besedami se je Mati zahvalila hčeram Marije Pomočnice in vsem vzgojnim skupnostim družbe FMA po svetu.

Praznik hvaležnosti se je nadaljeval v nedeljo z neposrednim prenosom (na družbenih omrežjih) molitve rožnega venca iz inšpektorialne hiše rimske province ter Materinim pozdravom družbi FMA, mladim, laiškim sodelavcem in vsej Salezijanski družini.


Besedilo in fotografija: s. Irena Novak, FMA