Poslanstvo sv. Marije Dominike Mazzarello se nadaljuje

            Hčere Marije Pomočnice se nahajamo v duhovno posebno bogatem obdobju. Obhajamo 150. obletnico od dne, ko je naša ustanoviteljica sv. Marija Dominika Mazzarello skupaj z 11 dekleti iz Mornez 5. 8. 1872 naredila prve redovne zaobljube po Konstitucijah, ki sta jih sooblikovala z našim ustanoviteljem sv. Janezom Boskom. Karizma je posebni dar Svetega Duha izražen v naši redovni družbi v blagor tisočem in zdaj že milijonom mladih po vsem svetu. Vsaka izmed nas FMA ali don Boskovih salezijank je v dar dobila delež pri tej čudoviti karizmi oz. posebni poti hoje za Kristusom v duhu ustanoviteljev.

            Praznik naše ustanoviteljice obhajamo vsako leto 13. maja, na dan pred njenim prehodom v večni Božji objem, ki ga je doživela že pri 44 letih. Zgled njenega življenja pa nam je v spodbudo in nas še zdaj privlači. In kolikor bolj navdihuje tudi naše misli, besede in dejanja, toliko bolj v polnosti doživljamo v srcu tudi veselje, ki ga je povsod prinašala sv. Marija Mazzarello.

            Letos bi se v tako težkem svetovnem položaju, ki ga zaznamujejo številni politični in družbeni izzivi, vojne in nasilje, lahko zdelo skoraj nesmiselno praznovati in se veseliti. Toda prav v teh razmerah še bolj močno doživljamo poklicanost, biti učinkovitejši “odrešenjski odgovor na globoka pričakovanja mladih in tudi vseh po srcu mladih”, kot pravijo naša redovna Pravila. Na ta način s svoje strani solidarno sodelujemo v upanju človeštva in blažimo njegove bolečine, saj si prizadevamo za mir in boljše življenjske razmere zlasti po naših številnih misijonskih postojankah.

skupnost v Radljah

Prav isto velja za vsako hčerko Marije Pomočnice, tudi za nas, ki živimo v skupnosti v Radljah ob Dravi. Zgled naše ustanoviteljice, ki je ne le govorila, temveč tudi živela iz prepričanja, da je veselje izraz srca, ki ljubi Boga, navdušuje tudi nas. Ob tem, ko se leta našega življenja nabirajo, raste v nas tudi izkušnja neizmerno potrpežljive in nežne Božje ljubezni. Apostolska vnema se preliva v molitev in darovanje vsega, kar živimo. Jezusova evharistična prisotnost v naši kapeli je kraj, kjer se zbiramo k skupni molitvi in se pri njem pogosto vsaj za hip zaustavlja tudi vsaka od nas. Duhovno obhajilo, ki ga je sv. Marija Mazzarello obujala neštetokrat v dnevu in na poseben način, ko je iz svoje podstrešne sobice še kot dekle zrla proti tabernaklju župnijske cerkve – ter pozneje, ko je na svojih potovanjih od ene skupnosti do druge opazila zvonike cerkva – ostaja kažipot tudi za naše življenje.        

Podobno kot ona želimo in skušamo tudi me doživljati Marijino materinsko navzočnost na poti samovzgoje kot tudi vzgoje mladih, h katerim nas Gospod pošilja. Glas “Tebi jih zaupam!”, ki ga je Marija Dominika zaslišala v Mornezah na vzpetini, kjer je bil do takrat travnik, tudi v nas krepi zavest, da so nam mladi tudi danes zaupani. Tega glasu ni nikoli več pozabila! V 150. letu od ustanovitve Družbe  slišimo isti  poziv, ki še danes odmeva v vsaki od nas, naj poskrbimo za vsako deklico in dečka, ki sta nam zaupana v vzgojo in tudi v odnosu do odraslih na raznih področjih našega poslanstva. Z njimi se srečujemo tako pri katehezi v župniji, na oratoriju in v pripravi nekaterih za katehetsko poslanstvo in na poseben način pri poživljanju lepega bogoslužja v župnijski cerkvi, kjer skupaj tudi s petjem slavimo Gospoda in njegovo in našo Mater – Marijo Pomočnico.