Močna je ljubezen Svete Trojice

Med nami živijo družine, ki bi jim lahko rekli, da imajo močne mišice. Ko očka odide na polletno mirovno misijo in ostane mamica sama z majhnima otrokoma, je pač potrebno imeti veliko moči. Ko mlad par ugotovi, da bo rak uničil rodila in želenih otrok nikoli ne bo, je potrebnih veliko moči, za mirno in morda celo vedro odgovarjanje na vprašanja: Imata že kaj otrok? Vprašanja, ki ne želijo prizadeti, so prijazna in dobronamerna, pa vendar tako strašansko težka. Kako močni morajo biti v družini, kjer je na krajšem ali pogosto nepredvidljivo daljšem obisku psihična bolezen.

Da, med nami je veliko močnih družin. Lahko bi opisanim situacijam rekli: bremena. Po človeško, bi si jih želeli znebiti in odvreči v prvi koš za smeti, če bi bilo to možno. A ker poznamo Boga, vemo, da nam prihaja naproti z Božjo logiko. On nam ne odvzame bremen, pač pa da Svetega Duha. Tako pravi papež Frančišek. Šele v moči Svetega Duha je mogoče nositi, kar se navzven zdi pretežko.

Pogosto pokličimo to tretjo osebo Svete Trojice. Naučimo otroke, da že zjutraj naredijo znamenje križa. To ni samo znamenje, ki se kristjanom spodobi, pač pa je trenutek, ko se izročimo v roke svete Trojice. Ko pokličemo Boga Očeta, Boga Sina in Boga Svetega Duha. To je trenutek, ko vse tri božje osebe konkretno pridejo v naš vsakdanjik. Trenutek, ko sami sebe spomnimo, da se nas Bog nenehno ljubeče spominja in nam je blizu, saj smo mu dragoceni bolj kot si sami mislimo. Je trenutek, ki nas spomni na ljubečo vez med osebami svete Trojice.

Družina je poseben in čudovit odraz takšne povezanosti v našem vidnem svetu. Bog si jo je čudovito zamislil, da bi mogli že na zemlji vsaj nekoliko zaslutiti, kako močna je ljubezen Troedinega Boga. Zato ob današnjem prazniku ne moremo, da ne bi spregovorili o družinah, se veselili vsake posebej in vsaki zaželeli poguma in blagoslova.

Molimo radi za družine. Da bi bile močne in da bi s tem, kar so, pričevale o nedoumljivi ljubezni, ki je mogoča, ki je zvesta, čista in zato tako lepa.

V prihodnjih dneh se bo odvijalo svetovno srečanje družin v Rimu. Na povabilo papeža se bodo razni dogodki odvijali tudi po škofijah. O dogajanju v slovenskih škofijah si lahko več preberete tukaj.