Mati Yvonne imenovana za članico škofovskega dikasterija

Sveti oče je mater Yvonne Reungoat, ki je lansko leto zaključila svoje dolgoletno služenje v vlogi vrhovne predstojnice Družbe hčera Marije Pomočnice, imenoval za članico škofovskega dikasterija.

Poleg enajstih kardinalov in škofov za člane dikasterija za škofe je papež Frančišek 13. julija 2022 imenoval tri ženske: s. Yvonne Reungoat FMA, upokojeno vrhovno predstojnico Družbe hčera Marije Pomočnice, s. Raffaello Petrini FSE, generalno tajnico Governatorata Vatikanske mestne države in dr. Mario Lio Zervino, predsednico Svetovne zveze katoliških ženskih organizacij.

Mati Yvonne Reungoat je bila deveta vrhovna predstojnica Družbe hčera Marije Pomočnice. Rodila se je 14. januarja 1945 v Plouénanu v Franciji in 5. avgusta 1965 izpovedala redovne zaobljube. Diplomirala je iz književnosti, zgodovine in geografije na Univerzi v Lyonu, poučevala do leta 1980, nato je bila ravnateljica skupnosti v Lyonu in Parizu (1977-1983), inšpektorialna vikarija (1978-1983) in inšpektorica v Parizu (1983-1989). Leta 1996 je bila izvoljena za vrhovno svetovalko, leta 2002 pa za vrhovno vikarijo. Leta 2008 je bila izvoljena za vrhovno mater in 2014 za drugi šestletni mandat.

Od leta 2018 je mati Yvonne predsednica Zveze višjih predstojnic Italije (USMI), od leta 2019 pa je članica Kongregacije za posvečeno življenje in družbe apostolskega življenja.

Dikasterij za škofe skrbi za vse zadeve v zvezi z imenovanjem škofov, škofijskih in naslovnih, apostolskih administratorjev in na splošno za oskrbo posameznih Cerkva; ob upoštevanju predlogov posameznih Cerkva, škofovskih konferenc in papeških predstavništev ter po posvetovanju s člani predsedstva posamezne škofovske konference in metropolitom. V ta proces so na ustrezen način vključeni tudi člani Božjega ljudstva zadevnih škofij.

Mati Chiara Cazzuola, sedanja vrhovna predstojnice Družbe hčera Marije Pomočnice je že čestitala materi Yvonne Reungoat:


»Medtem ko se skupaj z njo veselimo tega novega imenovanja, ki je znamenje velikega zaupanja Cerkve, ji osebno in v imenu Družbe, želim vse dobro pri novem poslanstvu. Z naklonjenostjo in hvaležnostjo ji bomo blizu. To novo pot bomo spremljali z molitvijo in zvestobo Cerkvi in papežu.

Hvala ti, mati Yvonne, za tvojo razpoložljivost ter za hiter in miren odziv na novo imenovanje, ki je v letu, ko praznujemo 150. obletnico ustanovitve Družbe FMA, dar in znamenje rodovitnosti karizme.

Naj Marija Pomočnica spremlja, vodi in spremlja vašo pot, kot je to storila ob ustanovitvi naše Družbe pred 150 leti. Z vsemi hčerami Marije Pomočnice po vsem svetu vam želim vse dobro!«

Vir: www.cgfmanet.org

Foto: Arhiv FMA