Oratorij 2022 ob zgledu sv. Ignacija

Začelo se je jutro, pričel se je dan. Dan Oratorija 2022, VSE ZA BOŽJO SLAVO.

Pa se vrnimo na sam začetek. Animatorji smo se zbirali na pripravljalnih srečanjih in na pripravljalnem tednu, ki je potekal tik pred samim začetkom. Skupaj smo odkrivali lik sv. Ignacija Lojolskega in tako sestavljali dan po dan naš oratorij. Razdelili smo se v skupine za igro, katehezo, zgodbo, delavnice in skrb za tehnične stvari.

Tako se je 25 animatorjev zbralo 4. 7. 2022 zgodaj zjutraj pri skupni molitvi, izročili smo prihajajoči dan, in že kaj hitro se nam je pridružilo okoli 100 otrok. Vsak dan smo začeli z dvigom zastave ob spremljavi oratorijske himne, potem pa se hitro odpravili v vrtec Lavra, kjer smo si skupaj pogledali zaigrano zgodbo o sv. Ignaciju Lojolskem. Po zgodbi smo imeli skupen uvod v kateheze in se nato po skupinah odpravili vsak v svoj kotiček, kjer smo se pogovarjali o petih vrednotah: NEUSTRAŠNOST, RAZLOČEVANJE, ROMANJE, ŠOLANJE, SLUŽENJE. Po uspešno izpeljanih katehezah nas je že pričakala malica, po njej pa smo se zbrali po skupinah na delavnicah. Letos smo izdelovali gradove, rožne venčke, podobice in pisali zahvalna pisma za naše najbližje. Ko je ura odbila 12.00, smo se vsi skupaj zbrali pri opoldanski molitvi v cerkvi sv. Nikolaja in skupaj s pesmijo in molitvijo počastili našo mamo Marijo. Nato smo se odpravili na kosilo, potem pa si malce odpočili ob zabavanju naših animatorjev, bansov in plesa ter že neumorno čakali na pričetek velikih iger. Naš dan smo zaključili s spustom zastave in petjem oratorijske himne.

Vsak dan je izgledal približno enak, razen v sredo, ko smo se po zgledu sv. Ignacija tudi sami odpravili na avtobuse in poromali k Mariji na Ptujsko Goro. Darovali sv. mašo za vse nas, da bi zares zmogli hoditi po Jezusovih stopinjah. Tam smo tudi spoznali Hvalnico sv. Frančiška Asiškega, ki je upodobljena na steklenih oknih cerkve. Po sv. maši smo se odpravili k župnišču na Hajdini, kjer so nas pričakale pice in veliko prostora za igro, počitek, pogovor in druženje. Bog plačaj tamkajšnjemu župniku in kaplanu!

Letošnji Oratorij 2022 smo sklenili z zaključno sv. mašo, kjer smo se spomnili prvega začetka. Oratorij Murska Sobota je namreč letos praznoval 30-letnico samega začetka. Poleg tega se mu je letos prvič pridružil Oratorij Martjanci; tako smo začeli hoditi skupno pot Evangelija.

Oratorij 2022 je nadpovprečno uspel. To smo lahko in še danes vidimo na obrazu otrok, ki so se vsakodnevno vračali z velikim nasmehom, polnim pričakovanja novega, in z iskreno iskrico v očeh. Zahvaljujemo se župniku Goranu, kaplanu Aljažu ter sestrama Majdi in Simoni za prečudovit, iskren in Jezusa poln teden prijateljstva, povezanosti in veselja.


Besedilo: animatorka Mojca Mutvar

Foto: Arhiv oratorija Murska Sobota