KRŠČANSKE MATERE USTVARJAJO SVETNIKE

Tako je zapisal vrhovni predstojnik salezijancev v letošnjem Vezilu. Ko je razmišljal o don Bosku in sv. Frančišku Saleškem, je prišel do zaključka, da sta imela oba krepostni in dobri krščanski materi. Obe sta že v zgodnji dobi izročili svoja sinova v Božje roke. Mama Marjeta je povedala sinu: »Ko si prišel na svet, sem te izročila blaženi Devici.« Mama sv. Frančiška pa je že v nosečnosti obljubila, da bo otrok, ki ga nosi v sebi, za vedno pripadal Jezusu.

Drage matere, kako veliko poslanstvo vam je zaupano! Z velikim ponosom in odgovornostjo se tega zavedajte, saj prav po vaših besedah in dejanjih Bog hoče oblikovati srca vaših otrok. Tu se rojevajo svetniki, tu se rojevajo duhovni poklici, dobri kristjani in pošteni državljani.

 Vsi smo poklicani moliti za dobre krščanske matere, da bodo ob obilici dela ohranjale zvestobo v vsakdanji molitvi in zakramentalnem življenju, da bodo otrokom govorile o dobrem Bogu in njegovi neskončni ljubezni do nas, da jim bodo rade povedale kak stavek ali zgodbo iz Svetega pisma in jim kazale čudovito pot odrešenja. Ne na silo, pač pa z značilno nežnostjo bodo znale najti pravo pot, ko se bo zdelo, da otrok krščanska pot ne zanima, ko bodo npr. pri molitvi molčali ali ne bodo želeli več k verouku.

Tu so matere oziroma starši velikokrat v dilemi. Kako prav vzgajati, da bi vzgojili dobrega kristjana, a ne na silo? Kako vzgajati, da bo krščanstvo otroku zadišalo in mu bo postalo privlačno?

Poglejmo, kako je vzgajal don Bosko: »Njegova pastoralna gorečnost, želja po reševanju duš in zavzemanje za celosten razvoj fantov so se uresničevali brez prisile, brez vsiljevanja, vedno s tem, da je mladostnik sprejel predlog za prijateljski odnos, saj je v svojem srcu čutil, da je dobrodošel, da obstaja nekdo, ki misli na njegovo dobro in ki si želi njegove sreče.« (Vezilo 2022, str. 10)

Sam nebeški Oče, »ko nas uči, nam dela svojo besedo prijetno, ne da bi nas silil. Tako ljubeznivo zna namreč Božja roka ravnati z našim srcem, tako spretno zna razlivati nad nas svojo moč, ne da bi nam jemala svobodo.« (Vezilo 2022)

Sv. Frančišek pravi: »Bog privlači kot dišave.« Ta privlačnost ni nasilna, pač pa lahko govorimo o sladkosti Božje privlačnosti.

Pomislimo najprej sami, kaj nam je v krščanstvu privlačno, kaj nas dela svobodne. O tem pričujmo otrokom. Mnogo stvari pa jim bo razložil tudi sam Gospod. Veselimo se skupaj, v težavah pa bo velik zgled za otroka, če bo videl svojo mamo ali očeta, kako se obrača na pomoč s kakim vzdihom k Mariji, presvetemu Srcu Jezusovemu, svetnikom.

Poguma pri tako pomembni nalogi kot je vzgoja otrok v trdne kristjane sredi sekularizirane družbe!


»Menimo, da ni mogoče vzgajati brez svetega spoštovanja svobode vsakega posameznika. Kjer se svoboda posameznika ne spoštuje, je Bog odsoten.« (Vezilo 2022)