KAKO SE ODLOČITI ZA PRAVI POKLIC?

Nekaj nasvetov za mlade ob izbiri prave šole oziroma fakultete

Za mnoge mlade izbira pravega poklica ni lahka. V iskanju prave odločitve se navadno obrnejo na odraslo osebo, ki jih pozna; s starejšim vrstnikom, ki že opravlja določen poklic, preverijo, katere so prednosti in slabosti tega poklica; povprašajo znance, kako je na določeni šoli in seveda – kakšni so profesorji; nekateri se pogovorijo s šolsko svetovalno delavko itd.

Nekateri vprašajo tudi Boga. Jasno, On, ki je mladega človeka ustvaril, ga najbolje pozna. Ve, kaj je vanj položeno, kaj mu gre in v čem ni tako dober. Ve, kje bo s svojimi talenti lahko naredil največ dobrega. Ve, kje bi mu prišlo prav to orodje, da bo Bog po njem prenavljal svet.

In kako Bog odgovarja mladim? Običajno jim prave šole/fakultete ne razkrije ravno v sanjah. Običajno si Gospod Bog vzame čas. Odgovarja tako, da mladi začutijo mir v neki odločitvi. To je to. Če pa v tebi ni miru, ni nikoli prepozno, da zamenjaš šolo ali smer študija. Bog blagoslavlja ljudi, ki hodijo. To pomeni, da se odločajo, da so aktivni. Včasih bodo ti ljudje kljub dobrim namenom zgrešili, a Gospod jim bo rad kazal pravo pot. Človek pa, ki leži na kavču »dokler mi ne bo popolnoma jasno, kaj Bog želi od mene«, naj ne pričakuje odgovora.

»Mladi morajo nekaj početi: med počitnicami iti v misijon, nekje nekaj pomagati, obiskati bolnišnico, razdeljevati hrano brezdomcem. Mladi to potrebujejo in tako se tudi čutijo kot Cerkev. Tudi mladi, ki morda ne hodijo k spovedi in obhajilu. Pozneje bodo počeli tudi to, a pomembno je, da se jih postavi na pot, da hodijo. Med hojo namreč Gospod govori, Gospod kliče.« (papež Frančišek)

Ostani aktiven, moli in raziskuj, kaj rad počneš, in preko tega bo Gospod ob svojem času pokazal pot naprej. Zagotovo! Naj te pri tako velikih odločitvah vodi ljubezen in goreča želja, da bi s svojim znanjem prenavljal svet na bolje. Tako bo tudi učenje/študij lažje, mar ne?

Dragi mladi, sestre vam v teh dneh, ko na informativnih dneh in pozneje z oddajo vpisnice odločate o svojih poklicih, zagotavljamo svojo molitveno podporo. Z veliko ljubeznijo molimo za vas!