KAJ SO SESTRE FMA PREVZELE OD KARMELIČANK?

Ob imenu Terezija Avilska pomislimo najprej na karmel. Bila je karmeličanka, ki je v 16. stoletju po božjem navdihu izpeljala prenovo reda – sestre, ki so ji sledile, so se vrnile k prvotnim, strožjim pravilom. Kako je torej karmeličanka povezana s Hčerami Marije Pomočnice, redovno skupnostjo FMA, ki je nastala tri stoletja po njeni smrti? Don Bosko je ob ustanavljanju redovne skupnosti FMA pomislil prav na današnjo godovnjakinjo in jo poleg sv. Jožefa in sv. Frančiška Saleškega izbral za zavetnico novonastale redovne skupnosti. Verjetno je dobro poznal njen pogum in bogato duhovno zapuščino.

Med drugim takole piše svojim redovnim sosestram: »Bog nas varuj, hčere, da bi govorile, ko napravimo kaj slabega: »Nismo angeli, nismo svetnice!« Tudi, če še nismo, pomislite, da z Božjo pomočjo lahko postanemo, če se bomo potrudile. Ta misel vas bo ohrabrila. Ne bojte se, da Bog ne bo storil svojega, pač pa se je bati, da me ne bomo storile, kar smo dolžne.« (iz knjige sv. Terezije: Pot popolnosti).

Na drugem mestu pa pravi: »Sveta Marta je bila svetnica, a ne poročajo, da je bila kontemplativka. Kako morete zahtevati več, kot da ste podobne njej, ki je bila vredna, da je Kristusa, našega Gospoda, tolikokrat sprejela v svoji hiši, mu stregla in jedla z njim za isto mizo? Če bi bila nenehoma zatopljena v gledanje Boga kakor Magdalena, ne bi bil božjemu Gostu nihče pregrinjal mize. Mislite si, da je ta skupnost hiša svete Marte, ki so ji potrebni ljudje oboje vrste. Tiste, ki jih Bog vodi po poti dejavnega življenja, naj torej ne mrmrajo priti tistim, ki so povsem predane kontemplaciji /…/. Pomislijo naj, da mora biti tudi nekdo, ki Gospodu pripravlja jed, in naj bodo srečne, da mu smejo z Marto streči.« (iz knjige sv. Terezije: Pot popolnosti).

Več o njenem rodovitnem zemeljskem življenju se nahaja tukaj. Danes pa se svetnici hvaležno priporočimo za gorečnost, potrpežljivost in pogum na poti hoje za Kristusom.