Dominik Savio

Dominik Savio, današnji godovnjak, je poznan predvsem kot zavetnik ministrantov, otrok in mladih. Ministriral je od petega leta dalje, kot otrok in najstnik pa se je izkazal v mnogih krepostih: bil je sposoben molčati, ko sta ga sošolca obtožila za lumparijo, ki sta jo sama storila – ker je predvideval, da bi ju izključili, če bi izvedeli, da sta avtorja lumparije pravzaprav onadva. Poleg tega se je odlikoval v izrednem pogumu, na primer, ko se je postavil med sprta fanta, ki sta se nameravala napasti s kamenjem. Vztrajal je toliko časa, da sta odložila vsak svoj kamen in opustila misel na maščevanje. Z vso močjo si je prizadeval varovati svoje oči in srce pred nespodobnimi mislimi in podobami. Nekoč je dejal, da ga kar glava boli, toliko truda je bilo potrebnega vložiti v ta boj.

Kreposti bi lahko še dolgo naštevali, od poslušnosti don Bosku, do potrpežljivega prenašanja raznih nevšečnosti, ki jih prinese vsak dan sproti ter velike ljubezni do Jezusa in Marije.

Mogoče je nekoliko manj poznan dogodek, ko je Dominik odšel domov, ker je začutil, da mora k svoji mami. Bila je tik pred porodom, a zaradi zapletov ni kazalo dobro. Dominik je odšel k njej v sobo, jo objel, nato pa odšel k sorodnikom, kamor ga je že prej poslal oče, ki ni želel, da bi sin hodil k noseči ženi. Tej je v trenutku odleglo in rodila je zdravo deklico, ki ji je bil Dominik krstni boter. Mama je po porodu ugotovila, da ima okrog vratu nekakšen trak – škapulir, s podobo Marije. Takrat je razumela, zakaj jo je Dominik želel objeti ter da jo je ozdravila Marija.

škapulir svetega Dominika Savia

Zaradi tega pripetljaja je Dominik tudi zavetnik nosečnic. Kadar se v nosečnosti pojavijo težave, se lahko bodoča mamica zateče k njegovi priprošnji in si priskrbi škapulir (več o njem pa tukaj). Že mnogokrat je priprošnja pomagala, da so se težave razpletle.

Sveti Dominik, tudi nam izprosi veliko poguma v boju s hudim ter moči, da se ne bomo pritoževali nad neugodjem življenja, pač pa vse nevšečnosti potrpežljivo prenašali in jih kot dragocene bisere darovali Bogu.

Na našem YouTube kanalu najdete svež video o mladem svetniku.