150-letnica Družbe FMA in obhajanje redovnih jubilejev

V nedeljo, 4. septembra 2022, smo na Rakovniku v Ljubljani praznovali 150 letnico Družbe Hčera Marije Pomočnice. Na to obletnico smo se FMA pripravljale s triletno pripravo, ki je vključevala našo hvaležnost Bogu, Mariji in vsem sestram, ki so zvesto živele karizmo, ki je bila zaupana ustanovitelju sv. Janezu Bosku in soustanoviteljici sv. Mariji Dominiki Mazzarello. Intenzivno skupno duhovno pot pa smo sestre Hčere Marije Pomočnice naše inšpektorije v povezanosti s sestrami iz celega sveta prehodile zadnje tri tedne pred 5. avgustom 2022, ko smo obeležile 150 letnico prvih zaobljub sester. Sedanja vrhovna predstojnicaMati Chiara Cazzuola je ob tej priložnosti zapisala: »Praznujemo Božjo zvestobo, ki je spremljala življenje in poslanstvo vseh hčera Marije Pomočnice in vzgojnih skupnosti na svetu.«  

Pri sveti maši smo se Bogu in Mariji zahvalile tudi za zvestobo naših letošnjih jubilantk. S. Marta Zadravec in s. Anica Žagar sta obhajali 50 letnico, s. Lucija Nastran pa 25 letnico zaobljub. Pri obnovitvi naših redovnih zaobljub in tudi med mašnimi deli, so se prepletali trije jeziki, saj naša inšpektorija vključuje slovenske in hrvaške sestre, italijanščina pa je jezik naših začetkov. Tudi himno Družbe smo sestre ob zaključku navdušeno zapele v ustanovnikovem jeziku.

Zahvalno sveto mašo v cerkvi Marije Pomočnice je med sobrati salezijanci ter nekaterimi duhovniki, s katerimi sodelujemo, vodil slovenski Inšpektor mag. Marko Košnik. Vesele smo bile, ker se je praznovanja udeležil hrvaški inšpektor don Tihomir Šutalo z dvema hrvaškima salezijancema. K sveti maši je prišlo lepo število sorodnikov, prijateljev, dobrotnikov in članov salezijanske družine.

Gospod inšpektor Marko Košnik nas je med homilijo povabil, naj bomo v sedanjem času zelo pozorne na delovanje Božjega Duha, ki tudi od nas pričakuje prenovo. Duh pa za to potrebuje našo ponižnost, odprtost in hvaležnost. To pomeni veselo srce, ki v času prenove prisluhne Božjemu Duhu, ki nas notranje povezuje v sestrinskem duhovnem sozvočju. Po njegovih besedah je sedaj čas sodelovanja še posebej znotraj salezijanske družine. Zahvalil se je sestram, ki so na razne načine pomagale, da so salezijanski poklici rasli; bodisi v letih, ko so skrbele za gospodinjstvo v salezijanskih ustanovah bodisi z molitvijo bodisi s pastoralnim udejstvovanjem. Fantje in dekleta danes namreč še bolj kot včasih potrebujejo zgled moških in ženskih osebnosti, ki znajo med seboj dobro sodelovati. Inšpektor nas je še posebno povabil k upanju in podaril, da je to bolj kot čas naše zvestobe, čas zvestobe Boga, ki je načrtoval karizmo, ki sta jo v povezanosti živela don Bosko in Marija Dominika Mazzarelo. Sedaj pa, povezani s temi močnimi koreninami, Božjo zvestobo za srečo mladih živimo mi.

Ob tej priložnosti smo FMA izdale prenovljen prevod Pisem sv. Marije Dominike, tako v slovenskem kakor tudi v hrvaškem jeziku, da bomo ohranile in krepile povezanost z lastnimi karizmatskimi koreninami. To smo kot prijetno presenečenje izvedele na srečanju, ki smo ga sestre imele že pred mašo. Zbrale smo se namreč v prostorih rakovniške župnije, kjer smo v družinskem ozračju preživele nekaj skupnih uric. Tam smo najprej sodelovale v razvedrilnem programu o poznavanju pisem svete Marije Dominike Mazzarello. Nato smo pozorno prisluhnile besedi inšpektorice, na koncu pa v dar prejele omenjeno knjigo s pismi in članki o duhovnosti naše soustanoviteljice. 


Foto: Arhiv FMA, Žan Seničar