Začenja se devetdnevnica k Mariji Pomočnici

Bliža se praznik Marije Pomočnice kristjanov. Zgodovinsko sta na njegov nastanek vplivala dva dogodka. »V času papeža Pija V. (1566–1572) so dežele okrog sredozemskega morja ogrožali Turki. Zbral je 222 ladij in 40.000 vojakov, ki so se kleče izročili Marijinemu varstvu. Vnela se je huda bitka, v kateri so osvobodili 15.000 krščanskih sužnjev. Na tej osnovi je papež Pij V. Božji materi Mariji dal naziv Pomočnica kristjanov, ki je od tedaj tudi sestavni del litanij Matere Božje.« (katoliska-cerkev.si)

Drugi dogodek je povezan z vrnitvijo papeža Pija VII. v Rim, kamor se je iz Napoleonovega izgnanstva vrnil 24. maja leta 1815. Določil je, da se odslej ta dan praznuje praznik Marije Pomočnice kristjanov. Zanimivo je dejstvo, da se je istega leta rodil Janez Bosko, za katerega vemo, da je imel veliko zaupanje v Marijo Pomočnico in bil na njeno priprošnjo deležen mnogih milosti in konkretne pomoči.  Njej je zaupal svoje delo z mladino ter skupaj z Marijo Dominiko Mazzarello ustanovil Družbo hčera Marije Pomočnice.

Devet dni pred praznikom se salezijanska družina duhovno poveže v molitvi devetnevnice k Mariji Pomočnici. Povabljeni, da se pridružite. Skupaj počastimo Sveto Mater in se ji zahvalimo za vso njeno pomoč in posredovanje pri Bogu.

V devetih dneh priprave na praznik Marije Pomočnice (15.-23. maj) bo vsak dan na voljo video za premišljevanje ob molitvi “O Marija, mogočna Devica”. Spregovorili bodo razni mednarodni vplivneži in pričevalci. Videi s slovenskimi podnapisi bodo predvidoma dosegljivi tudi na straneh Don Bosko Slovenija.