SVETI DOMINIK SAVIO

Dominik Savio, zavetnik mladine in otrok, se je že v otroštvu odločil, da hoče živeti polno življenje. Pri svojih sedmih letih je na dan prvega svetega obhajila zapisal štiri trdne sklepe, med drugim tudi: Rajši umreti kot grešiti. In tega se je držal skoraj do 15. leta, ko ga je Bog poklical k sebi.

Pri dvanajstih letih se je pridružil don Bosku v njegovem Oratoriju. Tako je lahko nadaljeval svoje šolanje. V njem je gorela tiha želja, da bi postal duhovnik.

Mogoče je Dominik slutil, da bo njegovo življenje kratko. Don Bosku je namreč nekoč rekel: »Pomagajte mi, da postanem svet. In to hitro!« Postati svet ni težko, tako je rekel njegov duhovni učitelj don Bosko. In Dominik je to vzel zares. Trudil se je delati dobro, veselil se je igre in druženja s prijatelji in z vso odločnostjo napovedal boj proti grehu. Ohraniti je želel čistost oči, zato ni gledal nespodobnih revij in slik. »S temi očmi bom nekoč zrl v nebeško mamo Marijo.« Tudi druge fante je prijateljsko vabil na pot k svetosti. Nekateri ga zato niso marali, drugi pa so občudovali njegovo ljubeznivost in pozornost do vsakega.

Sedaj se veseli v nebesih. Naj tudi nam izprosi gorečnosti, da bomo vztrajno in odločno stopali po poti svetosti.