Solidarnost za Ukrajino

Vrhovna predstojnica hčera Marije Pomočnice, mati Chiara Cazzuola, je v stiku s sestrami iz skupnosti Kijeva, Lvuova in Odese, in te jo sproti obveščajo o razvoju dogodkov in o njihovem delu za pomoč ljudem.

Iz skupnosti v Lvuovu sestre obveščajo, da je še mirno in sprejemajo begunce, posebno matere z otroki, ki bežijo iz območij vojaških spopadov. Ko so v zakloniščih pa z ljudmi molijo rožni venec: “To je sedaj naše orožje. Z molitvijo se zahvaljujemo za tiste, ki zato da bi nas obranili, žrtvujejo svoja življenja; Bogu se zahvaljujemo, da nam je podaril še en dan življenja.”

Tudi skupnosti v Kijevu in Odesi so blizu prebivalcem s pomočjo in opogumljanjem.

Sestre FMA na Poljskem v sodelovanju s krajevno Cerkvijo in katoliškimi dobrodelnimi organizacijami sprejemajo množico ljudi, ki bežijo, da bi skupaj s svojimi družinami prišli na varno.

Iz Slovaške, inšpektorica, s. Monika Skalova’, sporoča, da po skupnostih sprejemajo begunce, ki so uspeli prestopiti mejo. Sestre so tudi navzoče na meji, kjer pomagajo s prevajanjem in se še posebej posvečajo otrokom, ki so zaradi dolgega potovanja in čakanja izčrpani. Z don Boskovimi salezijanci tudi koordinirajo iniciative pomoči za FMA in SDB v Ukrajini. Za 2. marec 2022 so poleg posta, h kateremu vabi papež Frančišek, organizirale 24-urno češčenje Najsvetejšega, s čimer zagotavljajo molitveno verigo za mir.

»Večkrat smo molili, da se ne bi šlo po tej poti. In ne prenehajmo moliti, še bolj intenzivno prosimo Boga. Zaradi tega ponavljam povabilo, da naj bo 2. marec, pepelnična sreda, dan molitve in posta za mir v Ukrajini. Dan, ko bomo blizu trpljenju ukrajinskega ljudstva, da se bomo čutili bratje in bomo prosili Boga za konec vojne.« (papez Francisek ob molitvi Angel Gospodov v nedeljo, 27. februarja).

Mati Chiara se zahvaljuje za bližino, ki jo skupnosti FMA izražajo, in spodbuja vse vzgojne skupnosti, da še naprej ostajajo povezane v molitvi in v različnih pobudah solidarnosti. Vabi k vztrajni prošnji za dar miru, za Ukrajino in vsa tista področja, ki jih zaznamujejo spori in kjer hčere Marije Pomočnice skupaj z ljudmi doživljajo strahove in trpljenje.

Družba hčera Marije Pomočnice ponuja ukrajinskemu prebivalstvu konkretno pomoč in prosi vse za velikodušnost in solidarnost.


Svoj dar lahko nakažete na transakcijski račun:

IBAN: SI56 020580019151137

SWIFT: LJBASI2X

NAMEN: za Ukrajino

SKLIC: 00 19-2022

Družba Hčera Marije Pomočnice

Rakovniška 21

1000 Ljubljana

Informacije: 041 244 532 (s. Mateja)