Praznik zaobljub na Bledu

Za sestre Hčere Marije Pomočnice je 5. avgust že vse od leta 1872 poseben dan, saj je takrat prva skupina deklet pod  vodstvom zdaj že sv. Marije Dominike Mazzarello naredila redovne zaobljube in je s tem zaživela nova bujna veja salezijanske družine, ki je do zdaj usmerila že skoraj 30.000 deklet v globoko življenjsko povezanost z Bogom v korist mladih.

Skupina sester se je letos teden dni pred tem zbrala za duhovne vaje, ki jih je vodi salezijanec dr. Franc Maršič, v Marijinem domu na Bledu. V sredo je teden dni zbranosti in tesnejšega prijateljevanja z Gospodom zaključila s slovesno sveto mašo. Pri njej sta svojo večno podaritev Bogu s posebnim žarom obnovili dve slavljenki: s. Cilka Hozjan ob 50. obletnici prvih zaobljub in s. Ivica Oblak ob 25. letnici. V duhu je bila vsa skupina povezana tudi s sestro Rozo Popović, ki je svoje letošnje slavje 50 letnice obhajala pred kratkim, kot tudi s s. Mojca Pipan, ki zdaj živi v Rimu in je tam obhajala svoj srebrni jubilej. Na Bledu je slavje s svojo prisotnostjo obogatila naša misijonarka z Madagaskarja sestra Marjeta Zanjkovič, ki svojega zlatega jubileja lani ni mogla obhajati v domovini zaradi ovir epidemije coronavirusa.

Vse zbrane za sveto mošo je močno nagovoril že uvod, ki je poudaril veliko hvaležnost Gospodu za dar njegovega klica v posvečeno življenje. V letih zvestega služenja je bilo njegovo delovanje v sestrah podobno kvasu, ki prekvasi kruh in mu daje novo svežino in obliko, ki kljub minevanju let ostaja privlačno tudi za sedanje mlade. S prošnjo, da bi Gospod tudi danes v nas oblikoval srce v odprtosti za Njega in za potrebe bližnjih, kakršno je imela Marija, se je nato evharistična daritev nadaljevala v zavzetem sodelovanju ob valovanju združenih glasov, ki  so ob ubrani glasbeni spremljavi s. Anice Žagar, v prisotnih prebudili niz globokih doživetij vse od izpovedi prvih redovnih zaobljub dalje.

Po sveti maši je sledilo druženje ob skupni praznični mizi. Živahen klepet med sestrami, ki so se praznovanju pridružile tik pred tem in osebno srečanje po tolikih mesecih, ki prej zaradi coronavirusa ni bilo mogoče, je druženju vtisnilo značaj družinskega duha, tako značilnega za don Boska in Marijo Dominiko Mazzarello.

Ob sklepu  je iz rok višje predstojnice (inšpektorice) s. Mojce Šimenc vsaka sestra v dar prejela knjižico z več kot 30 resničnimi zgodbami poti redovnega poklica porojenega med nami, ki so zdaj zbrane pod naslovom Moj poklic – Hčere Marije Pomočnice pripovedujejo.


Besedilo: s. Brigita Zelič, FMA

Foto: Arhiv FMA