Obhajanje 60-letnice zaobljub

V slovensko-hrvaški inšpektoriji »Marija Pomočnica« smo v nedeljo, 19. februarja, obhajali 60-letnico redovniških zaobljub. Gre za prve sestre, ki so Bogu posvetile svoje življenje po drugi svetovni vojni.

Leta 1936 so Hčere Marije Pomočnice (FMA) prišle na ozemlje, ki se je takrat imenovalo Kraljevina Jugoslavija. V Ljubljani in kasneje v Splitu (na Hrvaškem) so se prve skupnosti odprle v kratkem času. Po letu 1945 je vlada zaprla naše skupnosti in sestre so bile razkropljene. Kazalo je, da Družba ne bo preživela težkih let komunizma. Zahvaljujoč neumorni zavzetosti predstojnice s. Alojzije Domanjko, so sestre ostale enotne. Leta 1958 je bila ustanovljena skupnost na Reki (na Hrvaškem), kasneje pa noviciat v bližnjem Lovranu. 24. januarja 1963 in 5. avgusta  istega leta so prve novinke naredile zaobljube po konstitucijah Družbe hčera Marije Pomočnice.

Veselje ob tem, da Družba ne bo izumrla na naših tleh in da Bog pošilja nove poklice, je bilo v tistem trenutku neizrekljivo. V spomin na ta dogodek smo v inšpektoriji obhajali zahvalno sveto mašo v salezijanski župniji Marije Pomočnice na Reki ob somaševanju hrvaškega in slovenskega inšpektorja ter ob sodelovanje mladih, veroučencev, njihovih družin, sester FMA, članov salezijanske družine in župljanov.

Ob tej priložnosti je bila z nami vrhovna mati s. Chiara Cazzuola. Pri maši in na srečanju sester FMA je izrazila čestitke trem slavljenkam, ki so obhajale 60 letnico zaobljub. Prav tako je čestitala slavljenki s 50 let zaobljub in trem slavljenkam, ki so slavile 25. obletnico zaobljub. V svojem nagovoru je poudarila upanje, ki se je rodilo v tem posebnem času zgodovine z zaobljubami prvih sester in ki se tudi danes ponovno rojeva tako z novimi poklici kot tudi z odgovorom vsake sestre FMA na Božji klic.

Mati Chiara je bila v soboto, 18. februarja, sprejeta v inšpektorijalni hiši. Na poti na Reko je pozdravila nekatere skupnosti, mlade v formaciji, druge mlade in otroke ter njihove družine.

Foto: FOTO KURTI in arhiv FMA