Nova vrhovna predstojnica FMA

Danes je za Družbo hčera Marije Pomočnice po vsem svetu zgodovinski dan, saj so sestre, ki v tem mesecu zasedajo na Vrhovnem zboru v Rimu, izvolile novo vrhovno predstojnico oz. Mater Chiaro Cazzuola, dosedanjo namestnico vrhovne Matere.


Na izvolitev Matere so se zborovalke dva dni pred tem pripravljale z molitvijo k Sv. Duhu in s procesom razločevanja pod vodstvom zaslužnega vrhovnega predstojnika Pascuala Cháveza Villanueve. Ta je o pričevanju posvečenega življenja za današnji čas dejal: “Samo na temelju trdne vere, ki hrani živo upanje in se izraža v konkretni in brezpogojni ljubezni do Boga in do naših bratov, v katerih prepoznavamo obličje Gospoda Jezusa, je naša zvestoba Ljubezni v posvečenem življenju mogoča in bistvena.”

V tem duhu želimo novoizvoljeni Materi, da bi bila, kot pravijo naše Konstitucije, vez občestva in središče edinosti za vse sestre FMA po svetu, hkrati pa pozorna na potrebe Družbe in Cerkve v salezijanskem oz. morneškem stilu. Le tako bo naša Družba zmogla uresničevati namen, za katerega jo je Sv. Duh obudil.

Njemu izročamo tudi nadaljnje dneve Vrhovnega zbora, ko bo izvoljena še vrhovna namestnica, 6 svetovalk, odgovornih za razna področja (za formacijo, mladinsko pastoralo, salezijansko družino, misijone, družbeno obveščanje in vrhovno upravo) in 7 svetovalk z nalogo, da obiskujejo posamezne dele Družbe po vsem svetu ter skrbijo za njihovo povezanost. Zaključek procesa razločevanja je predviden 10. oktobra 2021.


Življenje s. Chiare … (povzeto iz ANS – Rim)

Sestra Chiara se je rodila leta 1955 v kraju Campiglia Marittima v pokrajini Livorno v Italiji. Zaprosila je, da se pridruži Družbi FMA in vstopila v takratno toskansko provinco “Sveti Duh”. Leta priprave in formacije je preživela v Castelgandolfu nedaleč od Rima, kjer je 5. avgusta 1975 izrekla prve redovne zaobljube.

Diplomirala je iz književnosti in bila več let učiteljica in pozneje ravnateljica v srednjih šolah. Več let je bila lokalna in provincialna delegatka za salezijanski mladinske športne dejavnosti (PGS) in je pridobivala pastoralne izkušnje kot koordinatorka mladinske pastorale. Bila je animatorka skupnosti in nato inšpektorialna svetovalka. Z združitvijo treh provinc Emilije, Ligurije in Toskane je postala članica inšpektorialnega sveta z nalogo svetovalke za formacijo in je v sebi lastnem slogu, z globino, preprostostjo in spoštljivostjo do vsakogar učinkovito prispevala k spodbujanju občestvene duhovnosti.  

Leta 2007 je bila imenovana za inšpektorico v taisti emilijsko-ligursko-toskanski provinci “Naša Gospa iz Dvorane zadnje večerje” s sedežem v La Spezii. Na vrhovnem zboru l. 2008 je bila izvoljena za članico vrhovnega sveta. Svojo razpoložljivost je potrdila z besedami: “V duhu prepustitve Božji volji in v zaupanju v Gospodovo pomoč izrekam ‘da’.

V naslednjih šestih letih je obiskala več inšpektorij v Ameriki in Evropi ter pridobila bogate izkušnje salezijanskosti in medkulturnosti. Vsaki sestri je namenila pozornost in predanost, nasmeh in optimizem, sposobnost, da v vsakem človeku in dogodkih ujame seme življenja in upanja. Je “jasna” oseba (kar v prevodu pomeni njeno ime, Chiara) in navdušena nad svojim poklicem kot FMA, v svojem srcu ima veliko ljubezen do mladih in pokazala je sposobnost za odkrite, mirne in sodelovalne odnose.

Vrhovna mati Yvonne Reungoat, jo je izbrala za voditeljico XXIII. Vrhovnega zbora (2014), na istem zboru pa je bila izvoljena za vrhovno vikarko, tako da si je z dosedanjo vrhovno predstojnico tesno delila animacijo in vodenje. Na vprašanje po glasovanju, ki ga je po tradiciji v imenu vseh izrekla sestre Ednamary Macdonald, kot najstarejša med zborovalkami: “Ali sprejemaš novo nalogo?”, je sestra Chiara ganjeno odgovorila: “Zaupam Gospodu in se zaupam Mariji Pomočnici. Zato pravim DA!”.