Brezmadežna – luč na naši poti

Pred nami je advent, čas pričakovanja in čas prihajanja Boga k nam in nas k Bogu. On prihaja enako kot takrat – v učlovečenju, po Mariji. Zato adventa ni brez Marije, saj ga začnemo z devetdnevnico k Brezmadežni. Tokrat zaradi razmer v katerih smo, devetdnevnice ne bomo mogli skupaj opravljati, jo pa lahko vsak zase ali v družini doma.

Praznik Brezmadežne bo letos potekal v posebnem razpoloženju, saj je to hkrati 20-letnica ponovne oživitve Združenja Marije Pomočnice (ZMP) v Sloveniji. Takrat, leta 2000, je na ta praznik na Rakovniku svoje obljube izpovedala prva skupina ZMP.

Ob tej priložnosti naj nam spregovorijo besede predsednika Združenja Marije Pomočnice v Sloveniji, g. Renata Valera:

Situacija globalne pandemije se brez dvoma dotika tudi kristjanov, ki Marijansko identiteto živimo v salezijanski karizmi. Nekateri preživljajo to obdobje v zaskrbljenosti, drugi v strahu, tretji v izolaciji, da bi preprečili okužbe. Tu so tudi osebe, ki delajo na tem, da bi se vse vrnilo v prvotno stanje, ki so ga živeli pred nekaj meseci. Reakcije so različne in mnogovrstne, vse pa razumljive in vredne spoštovanja. In v tej situaciji, ki lahko zamegli naše najgloblje gotovosti ter naš pogled upanja, mi gledamo na Marijo.

Ona ponovno prihaja naproti svojim otrokom, prihaja nam na pomoč, da razsvetli našo pot, saj je Marija luč za naše življenje. Bog je luč (Jn1, 4-5). Prihaja, da razsvetli življenje ljudem. Vsak od nas, ki je ustvarjen po Božjem načrtu, po Njegovi podobi in sličnosti, je vabljen biti sol zemlje in luč sveta (Mt 5,14). Luč v stvarstvu in po izvoru predstavlja izvir življenja, njen Stvarnik je Bog (1Mz 1,3). To, kar Bog misli, obstaja. Božja misel je rodovitna, ustvarja lepoto in dobroto za vse nas.

Vrh Jezusovega zemeljskega razodetja se zgodi na gori Tabor, ko se pred učenci spremeni (Lk 9,28-36). Ampak od kod prihaja ta Jezusova luč? Brez dvoma iz njegove Božanskosti. Bog je za svojo zemeljsko življenje hotel imeti Mamo, zato je Marija Mati luči. Jezus sam pravi: jaz sem luč sveta (Jn 8, 12). Tako je tudi Marija luč. Nihče namreč ne more dati tega česar nima. Naša Mati je Luč prejela od Očeta. Bog jo je tako ustvaril že od začetka, da bi bila mati Njegovemu Sinu – Luči.

Marija je tudi naša Mati. Don Bosko nas spominja na to resnico, ko opisuje trenutek križanja. V dogodku, kot ga opisuje Janezov evangelij, so sveti očetje razpoznali 3 glavne resničnosti: sv. Janez sledi v vsem kot Marijin sin; vse materinske dolžnosti, ki jih je Marija izvrševala z Jezusom, se zdaj prenesejo na novega sina, Janeza; v osebi Janeza je Jezus želel zaobjeti ves človeški rod.

Marija – pravi sv. Bernard, s svojim ljubečim sodelovanjem v odrešenjski skrivnosti, nas je pod križem resnično rodila za življenje po milosti. Vsi smo rojeni iz Marijinih bolečin, iz Očetove ljubezni in iz trpljenja Sina Jezusa. Prav v teh dragocenih trenutkih Marija postane resnično naša Mati. Smo torej Marijini otroci in ona je luč za vsakega od nas. Povabljeni smo postati LUČ za naš svet, ki trpi v negotovosti in strahu.

Prosimo našo Mater, da razsvetli naša življenja, misli, čustva,  dela, občutke, da bomo lahko z njeno Lučjo razsvetlili mnoga življenja, ki tavajo v temi. Vabim vas, da prižgete majhno svečko pred Marijino podobo, da bi njena ljubezen razsvetlila naše življenje in da bi v tem mesecu razsvetljevala premišljevanje in molitev svetlega dela rožnega venca. Marija naj nam po tej molitvi pomaga živeti na salezijanski način in z upanjem.

pripravila s. Cilka Hozjan FMA