Belo mučeništvo

Bolj poznano nam je rdeče mučeništvo. Že po izbiri barve v poimenovanju lahko pravilno sklepamo, da gre za mučeništvo, kjer je nekdo mučen oziroma ubit zgolj zaradi vere v Boga. Tako je pri skoraj 20 letih doživel veliko trpinčenja tudi blaženi Alojzij Grozde, današnji godovnjak.

Alojzij Grozde

Misel na takšne vrste mučeništvo ni lahka. Kljub temu so nekateri svetniki v sebi nosili živo hrepenenje, da bi lahko Jezusu podarili tako veličastno žrtev, kot je umreti mučeniške smrti Zanj. Bog v takšni preizkušnji podeli posebne milosti in moči, zato naj ne bo nikogar strah, kakšne smrti bo umrl. Naj bodo tudi  zadnji trenutki življenja v Božjo čast.

Sedaj pa se vrnimo k belemu mučeništvu, ki ga živi večina izmed nas. Gre za vdano prenašanje težav, s katerimi se srečujemo v življenju: nerazumevanje s strani sošolcev, prenašanje krivice ter tudi to, da se izpostavimo pred drugimi, ko je potrebno zagovarjati kakšno vrednoto (npr. v razredu, na roditeljskem sestanku ipd.). Sem bi lahko dodali še nočno vstajanje, ki ga poznajo predvsem starši, pa nespečnost in prenašanje pešanja moči v starosti …

Da nam bo nekoliko lažje prenašati razne nevšečnosti življenja, si lahko pomagamo tako, da se urimo v tem. Vsak dan se lahko čemu čisto zavestno odpovemo in si tako olajšamo soočanje z odpovedmi, ki si jih ne bomo izbrali sami.

Blaženi Alojzij Grozde naj nam izprosi srčnosti in poguma. Ne pozabimo pa se priporočati tudi svetemu Jožefu za srečno zadnjo uro.