Zgodnja danica

O Mariji, »Jutranji zvezdi«, je v zgodovini nastalo veliko pesnitev: »Pozdravljena, morska Zvezda!«, »Brezmadežna, Zvezda našega življenja«, »V zarji vzhajaš Ti, Najlepša, da s svojimi žarki razveseliš zemljo, med zvezdami neba, ni lepše zvezde, kot si Ti« …

Marija je »svetla in jutranja zvezda«, »bleščeča jutranja zvezda« Raz 22,16, kajti naznanja Sonce pravičnosti. Še več, je znanilka Gospodovega dne, ker je svetu prinesla Jezusa Kristusa.

To so napovedali preroki: »Zvezda vzhaja iz Jakoba« 4Mz 24,17. Opevali so jo cerkveni očetje, tako jo je poimenoval 2. Vatikanski cerkveni zbor:

»Kakor je medtem Jezusova Mati v nebesih že poveličana po telesu in po duši in je kot taka podoba in začetek Cerkve, ki naj bo v prihodnjem veku dovršena, tako sveti tu na zemlji potujočemu božjemu ljudstvu kot znamenje trdnega upanja in tolažbe, dokler ne pride Gospodov dan« (Luč narodom, 68)

(Ob Marijinem liku, ki je osvetljeval Oratorij 2017, ta spletni uvodnik spremljajo kratka razmišljanja ob litanijskih vzklikih in ostajajo na razpolago v arhivu.)