VOČJI TABOR 22

V nedeljo, 17. 7. 2022, proti večeru smo se zbrali na Vrhu Sv. Treh Kraljev. Pripeljali so jih starši. Ko smo vsi prijavljeni prispeli na cilj za potovanje okoli sveta nam je potovalna Agencija predstavila načrt. Pri ambasadorki so dobili nove potne liste. Oddati so morali svoj prstni odtis in podpis ter dobili letalsko karto. Dobili so tudi nekaj vprašanj, da se preveri, če niso teroristi. Skenirali smo jim prtljago zaradi nevarnih snovi ali predmetov. Vsi so prišli srečno skozi SECURITY.

Potovali smo ponoči in se vsak dan zbudili na drugem kontinentu sveta. Najprej smo poskrbeli za dobro kondicijo s telovadbo, štempljali potni list, se okrepili z dobrim zajtrkom in pospravili za seboj. Ukrojeni pričakali ocenjevanje in se podali novim dogodivščinam naproti na našem potovanju. Eno noč smo imeli smolo, saj je avion strmoglavil, razmetal naše čevlje, potrebovali smo zdravilni napitek.

Zjutraj smo v krogu, oblečeni v kroje, pozdravili Stvarnika sveta, spoznali kulturo, vero, hrano, ljudi in težave kontinenta. Zvečer smo se Bogu zahvalili za vsa doživetja čez dan in preverili, kako nam je uspelo živeti vrednoto, ki smo si jo za tisti dan zadali. Za molitev nam je bila v pomoč knjiga – MOLITVE ZA TA NAŠ KRHKI SVET. Po gručah je bilo pred večerjo osebno spremljanje, kjer je lahko vsak volčič povedal svoje doživljanje.

Drugi dan smo se mudili v S. Ameriki, tudi med staroselci Indijanci, kjer je deloval misijonar F. I, Baraga in drugi misijonarji. Vrednota – zmernost, skromnost. Odpravili smo se na zabaviščni park, kjer smo se učili streljanja v tarčo, kradli zastavico, nabirali drva in postavljali ogenj. Ob glasbi je bil ples.

Tretji dan smo se vrnili v Evropo. Vrednota – poštenost, miroljubnost. Mudili smo se predvsem v Italiji in Vatikanu, kjer je zibelka krščanstva. Molili smo za papeža Frančiška, za mir Ukrajini, za manj mafijskih tragedij na jugu Italije. Naučili smo se delati široke rezance, ki smo jih potem pojedli. Izdelali smo si maske za karneval, ki je v Italiji zelo znan. Tudi pizza ni manjkala.

Četrti dan smo poleteli z našo posadko v Južno Ameriko. Vrednota dneva – vztrajnost, pogum. Spoznali smo Bl. Lauro Vicunia, Ognjeno deželo, predvsem pa Peru z lamami, ki smo jih izdelovali. Izdelali smo si tudi preprogo v živih barvah njihove kulture. Podali smo se na pot do jame in potoka, kjer smo se osvežili. Potrebovali smo pogum in vztrajnost na poti, ki je bila zelo strma.

Peti dan nas je posadka odpeljala v Azijo. Vrednota – spoštovanje. Velika pestrost kultur, ver, jezikov. Veliko misijonarjev je v teh deželah, saj mnogi ne poznajo Kristusa. Spoznali smo misijonarja na Japonskem – Vladimirja Kosa, ki je predavatelj, pesnik, predvsem pa misijonar za Božje kraljestvo. Izdelali smo si pahljačo, saj so Japonci zelo spretni v ročnih delih. Učili smo se delati vozle, ki velikokrat pridejo prav v življenju.

Šesti dan smo potovali v Afriko. Vrednota – solidarnost. Dežela polna življenja, a tudi revna zaradi težkih pogojev, ker ni dovolj vode, veliko bolezni, premalo šol. Problematiko smo zaznali skozi obnovo treh filmov, tri zgodbe. 1.Pojdi in boš živel – zgodba o revnem fantu, ki mu ubijejo brata, ko je šel po vodo. Z begunci odide od doma, ko mu mama predlaga: ¨Pojdi in boš živel¨. Odide in postane zdravnik, da bi pomagal ljudem; 2.Bogovi so padli na glavo – o Pigmejcih, ki ne poznajo besede moje, ampak naše; Bakita – film o sužnji, ki je postala svetnica. Ko je spoznala Jezusa mu je služila z vsem srcem kot redovnica. Naredili smo si spominski obesek za na skavtsko rutko, ki nas bo spominjal na čudovito potovanje okoli sveta.

Sedmi dan, 23. 7. 2022, pa je bil v znamenju pospravljanja, zahvaljevanja s sv. mašo in v veselem pričakovanju staršev. Pa še presenečenje na koncu – praznovanje mojega rojstnega dneva s pesmijo, darili in pogostitvijo. Bogu hvala za prave skavte, ki so zvesti Bogu in domovini, ki jih vodi zakon ljubezni, bratstva, plemenitosti, prijateljstva do narave, reda, poguma, preprostosti in čistosti. Najlepše darilo je bilo zame, da so me vsak dan peljali k sveti maši, kjer sem molila in prosila za vse.


Besedilo in slike: DOBROSRČNA SRNA – BALU – s. Ivanka, FMA