Učimo se od naših vzornikov

V življenju svete Marije Dominike Mazzarello, soustanoviteljice Hčera Marije Pomočnice, poznamo obdobje, ki je bilo podobno temu, kar preživljamo danes. Francoski vojaki so v deželo prinesli tifus. To je nalezljiva bolezen, ki je bila v 19. stoletju, ko še ni bilo zdravljenja z antibiotiki, tudi smrtna. Tudi zdravstevnih domov, infekcijskih klinik in urgence ni bilo, kot je danes. Ljudje so si pomagali med sabo, običajno po navodilih vaškega zdravnika. Domači župnik je zaprosil, naj gre Marija Dominika negovat svoje bolne sorodnike, saj je zbolela čisto vsa družina. Marija Dominika je sprejela povabilo, kljub temu, da se je zavedala, da tvega okužbo.

Ko so sorodniki počasi ozdraveli, je bolezen pokopala njo. Bila je trd boj med življenjem in smrtjo, medtem ko so njeni domači in vsa vas trepetali in molili zanjo.

Bolezen je Marija Dominika sicer premagala, a nikoli več ni bila pri močeh. Ni mogla več delati na polju in v vinogradu. V stiski se je spraševala, kaj sedaj. Samo posedati vendar ne more …

To je bil zanjo čas, ko je pogosto spraševala Boga, kaj naj naredi. Zdelo se ji je, da bo odslej njeno poslanstvo v tem, da bo molila za druge. Nekega dne pa je doživela notrane spoznanje, lahko bi rekli kar videnje, po katerem je začutila, da ji Božja mati naroča, naj poskrbi za neuka dekleta v domačem kraju. Skupaj s prijateljico Petronilo se je začela učiti šivanja in to znanje v veselem vzdušju prenašala na dekleta. Deklet je bilo vedno več. Ko je don Bosko videl, da Marija Dominika v Mornesah dela z dekleti na enak način, kot je on v Torinu delal s fanti, se je odločil, da bo s pomočjo teh deklet ustanovil družbo Hčere Marije Pomočnice. Marija Dominika je soustanoviteljca te redovne družbe.

Zanimivo je, da njen prvi namen ni bil, postati redovnica, temveč Bogu darovati življenje s tem, da bo delovala v dobro mladih ljudi, za njihovo vzgojo in prihodnost. To je precej edinstvena zgodba redovnega poklica in začetkov redovne družbe, v primerjavi z mnogimi drugimi redovnimi skupnostmi, ki jih pozna zgodovina in sodobni čas.

Hčere Marije Pomočnice se v tem času pripravlajmo na vrhovni zbor. Ob pogledu na začetke in pa na današnji svet vidimo, kako je zgodba Marije Dominike aktualna tudi za nas. Svoje življenje vsak dan znova darujemo za mlade, ne glede na to, kakšne so zunanje okoliščine.