Tri močna duhovna orožja

Post nas vabi, da se odpovemo lastnemu ugodju: določeni hrani/pijači in razvadam. Zaradi premagovanja samega sebe je post močno duhovno orožje za boj proti zapeljevanju hudobnega duha. Ni pa edino. Današnji evangelij nam razkrije še dve: molitev in miloščino (dobra dela). Z molitvijo namreč dajemo slavo Bogu in ne sebi, z miloščino pa umiramo navezanosti na lastno premoženje, ko od svojega darujemo potrebnejšim od sebe.

Hudič, ki skuša zapeljati in potegniti čim več duš stran od Boga in od izvira Ljubezni, pa nam ponuja ravno nasprotno. Namesto posta nam ponuja udobje, namesto molitve, nam ponuja lastno slavo in čast, namesto miloščine pa materialne dobrine. S temi tremi oblikami zapeljevanja je skušal tudi Jezusa, ko se je postil v puščavi. Te ponudbe so mikavne, mar ne? In vendar nas speljejo na napačno pot. V globini nas ne osrečijo. Pustijo nas prazne in same.

Božji otroci posegajo po Božjih orožjih in si prizadevajo, da z njimi opremijo tudi svoje potomce. Naj nam postni čas, ki je milostni čas, da potrebnega poguma in vztrajnost na tej poti.