Svetnik med nami

 

Ko sem začel obiskovati Salezijanske programe, nisem vedel skoraj nič o don Bosku, le to, da je bil »bolj za mlade«. Preko Postnih duhovnih vaj in Uskovnice sem na lastni koži doživljal njegove vzgojne prijeme, obenem pa se je v meni nabralo veliko kratkih anekdot iz njegovega življenja. Hitro sem spoznal, da ni bil le »povprečen« človek, ampak svetnik v pravem pomenu besede.

Zares dobro pa se mi je don Bosko sam predstavil s svojo knjigo Spomini. Ko sem se potopil v njegovo življenje, z besedami, ki jih je sam zapisoval, me je vedno znova presenečal in navduševal. Že v svojih otroških letih je bil voditelj in sredník med sovrstniki, dober govornik, igralec, športnik in rokohitrec. Vse te talente bi lahko uporabil za svojo lastno korist in slavo. A je imel tudi velik čut za vero, spoštovanje staršev in duhovnih voditeljev, tako da se je odločil za drugo pot (čeprav mu ni bilo najlažje): svoje življenje je daroval za druge – nas mlade.

Letos v Slovenijo prihajajo njegove relikvije. Če se bomo dobro pripravili na njihov prihod in odkrivali don Boskovo življenje, nam bo srečanje z njim v velik Blagoslov. Potrudimo se, da bo tako!


Tadej Janež