SVETIMO KOT LUČI

Mati Terezija je pri pospravljanju v stanovanju reveža našla zaprašeno svetilko in se čudila njeni lepoti. Možakarju se je že leta ni zdelo smiselno prižigati, ker ni bilo nikogar k njemu. Vprašala ga je, ali bi jo prižgal, če bi mu poslala svoje sestre.

Pristal je na njeno pobudo. S prihodom sester se je njegovo življenje povsem spremenilo. Dve leti pozneje je sestram, ki so mu stregle, naročil: »Povejte moji prijateljici, da luč, ki jo je prižgala v mojem življenju, še gori.«

V mesecu januarju praznujemo godove treh pomembnih svetnikov. V sv. Frančišku Saleškem je bila Luč razpoznavna po ljubezni. Učil je, da je edini trden temelj, edini vreden človeka Bog, ker prinaša resnično zveličanje in večno srečo.

Sveti Janez Bosko je v moči evharističnega Jezusa in ljubezni do Marije iz vsega srca ljubil fante, tako da je bil vsak prepričan, da ga ljubi s posebno ljubeznijo.

Blaženo Lauro Vicuño je Luč vere tako prevzela, da je z darovanjem svojega življenja v njeni spreobrnjeni materi sij Luči zasijal v vsej polnosti.

Použivajmo se kot plameneče luči Jezusa Kristusa, da jih bodo mladi zaznali. Spodbujajmo jih k dobremu, da ne bodo njihove svetilke zaprašene, zavržene in zakrite v temi, marveč znanilke lepe in uspešne prihodnosti.

Vinko Cingerle, sdb