Srečanje predstavnikov Salezijanske družine na Poljskem

Od 22. do 25. novembra 2023 smo bili v Krakovu zbrani delegati in delegatke Salezijanske družine SDB in FMA, skupaj s predstavniki drugih vej Salezijanske družine, prisotnih v osrednji/severni regiji EUR. Sprejela nas je salezijanska poljska skupnost, kjer so tudi bogoslovci. Naše število se je nekoliko spreminjalo, od 32 do 40 udeležencev iz Poljske, Slovaške, Češke, Belgije, Malte, Slovenije, Hrvaške, Nemčije, Madžarske, Italije, Ukrajine in Avstrije.


Tako kot na drugih treh celinskih srečanjih, ki so jih pripravili in vodili odgovorni za področje Salezijanske družine pri FMA in SDB, smo tudi tokrat sledili skupnemu programu. Naši dopoldanski govorniki so bili:

– Pavol Grach s temo “Regionalna vizija Salezijanske družine”.

– Johannes Hass s temo “Karizmatična identiteta v spreminjajočem se svetu”.

– Ambito FMA s temo “Delavnice animacije in spremljanja Salezijanske družine”.

– Rafael Bejarano s temo “Mladinska pastorale in salezijanska družina”.Poleg popoldanskega dela v skupinah smo imeli priložnost spoznati “dobre prakse” različnih skupin in njihovo predstavitev v trenutnih razmerah. Občutili smo težave pri izmenjavi in razumevanju, zlasti zaradi različnih jezikov in kultur, katerim pripadamo, vendar smo na koncu poskušali opredeliti nekatere prednostne naloge, ki jih v prihodnje želimo prevzeti kot regija.

Posebej smo uživali v skupnem izletu, sprehodu po mestu svetega Janeza Pavla, spoznavanju lepot in kulture Poljske ter uživanju dobrot lokalne kulinarike.

Lepo je biti Božji otrok v veliki Salezijanski družini, ki po vseh poteh sveta hodi skupaj za srečo in  odrešenje mladih.


Besedilo: s. Simona Komar

Foto: Arhiv FMA