Prvi svetovni dan otrok

V mesecu maju se otroci zbirajo ob šmarničnih pobožnostih in prejemajo zakramente prvega svetega obhajila ter birme. Prav ob zaključku tega meseca je sveti oče želel, da v Cerkvi obhajamo prvi svetovni dan otrok. Včeraj, 26. maja, se je ob papežu Frančišku na Trgu svetega Petra zbralo mnogo otrok z vsega sveta. Za prvi svetovni dan je papež izbral geslo: »Glej, vse delam novo« (Raz 21,5). Geslo izraža željo, da bi združeni z Jezusom prenavljali sebe in svet.


Papež je v poslanici za prvi svetovni dan otrok med drugim dejal:

»Drage deklice in dečki, sami sploh ne moremo biti srečni, ker veselje raste, kolikor ga delim. Raste s hvaležnostjo za darove, ki smo jih prejeli in jih delimo z drugimi. Ko to, kar smo prejeli, zadržimo samo zase ali smo celo muhavi, da bi dobili to ali ono darilo, v resnici pozabljamo, da smo največje darilo mi sami, eni za druge. Mi vsi smo »Božji dar«. Vsa druga darila so koristna, seveda so, vendar samo, če ostajamo skupaj. Če jih ne bomo uporabili v ta namen, bomo vedno bolj nezadovoljni in nikoli jih ne bomo imeli dovolj.
Če pa smo skupaj, je vse drugače! Pomislite na svoje prijatelje: kako lepo je biti z njimi, doma, v šoli, v župniji, v oratoriju, povsod. Kako lepo je igrati se, peti, odkrivati nove stvari, zabavati se, vsi skupaj, ne da bi koga pustili za seboj. Prijateljstvo je prečudovito in raste samo v medsebojni podelitvi stvari, v odpuščanju, v potrpežljivosti, pogumu, ustvarjalnosti in domišljiji, brez strahu in predsodkov.
In sedaj bi vam rad zaupal pomembno skrivnost. Če hočete biti zares srečni, morate moliti, veliko moliti, vsak dan, saj nas molitev poveže neposredno z Bogom, srce nam napolni s svetlobo in toplino in nam pomaga, da vse delamo z zaupanjem in vedrino. Tudi Jezus je vedno molil k Očetu. In veste, kako ga je klical? V svojem jeziku ga je preprosto imenoval Abbà, kar pomeni Očka (prim. Mr 14,36). Storimo to tudi mi! Vedno bomo čutili, da nam je blizu. To nam je obljubil Jezus sam, ko nam je rekel: »Kjer sta namreč dva ali so trije zbrani v mojem imenu, tam sem jaz sredi med njimi« (Mt 18,20).« (https://www.vaticannews.va/)

Fotografija: prvo sveto obhajilo v župniji Radlje ob Dravi (foto Anka)