Postne duhovne vaje – odmev

Dva konca tedna v postnem času (12.–14. marca in 19.–21. marca 2021) so preko spletne aplikacije ZOOM potekale postne duhovne vaje, ki jih je pripravila salezijanska mladinska pastorala – salezijanci, hčere Marije Pomočnice in mladi animatorji. Naslov je bil tokrat malo poseben SADNA KUPA. V resnici pa SAD UPA. Temo je navdihovalo vezilo vrhovnega predstojnika za leto 2021: »Žene nas upanje: Glej, vse delam novo.« (Raz 21,5) pa tudi vsa svetovna situacija, ki s pandemijo kliče po razlogih za upanje.

Urnik je bil kolikor je mogoče podoben duhovnim vajam, kot smo jih bili navajeni v živo: ni manjkala niti jutranja telovadba in zabavni večer, pa seveda skupna molitev, predstavitev teme, pričevanje gosta Jožeta Andolška SDB. Velik del programa se je odvijal po skupinah, kjer smo udeleženci, animatorji in duhovni voditelji skupaj razmišljali o upanju. Osnovne teme pogovorov so bile: Kaj je (naše) upanje?, Zakaj je upanje koristno?, Nebesa, Kako mi prinašamo upanje. V pogovorih smo podelili svoja razmišljanja, iskanja, izkušnje, vprašanja in skupaj iskali odgovore nanje. Molitev križevega pot v soboto zvečer, v kateri smo premišljevali Jezusovo trpljenje, vzporedno tudi s preizkušnjami pandemije, je dvigalo naš pogled h Gospodu, ki ima zadnjo besedo nad trpljenjem in smrtjo. Povezali smo se in se med seboj obogatili ter se odpirali Gospodu, ki je edini vir Upanja in Upanje sámo.

Gledati ljudi na ekranu ni isto kot biti cel vikend skupaj, izkušati živo bližino, prijateljstvo in občestvo, pa vendar smo tudi v teh razmerah okusili delček tega in smo hvaležni za Božjo navzočnost in Božje delo tudi po tej poti.

s. Majda Merzel, FMA