Pokrajinski kongres salezijancev sotrudnikov

Od 6. do 9. oktobra 2022 je v mestu Pelifoldszentkeresz na Madžarskem potekal pokrajinski kongres salezijancev sotrudnikov regije Srednje in Vzhodne Evrope (ECE).

Salezijanci sotrudniki iz enajstih provinc, ki sestavljajo regijo – Hrvaška, Češka, Madžarska, Poljska, Belorusija, Slovaška, Slovenija in Ukrajina – so razmišljali o temi Salezijanci sotrudniki so ustanovljeni, da v Cerkvi živijo sinodalnost.

Temo so na kongresu osvetlili in poglobili prispevki več govornikov. G. Duc Nam Nguyen, svetovni delegat don Boskovih salezijancev je v spletni povezavi predstavil temo: Salezijanci sotrudniki so v Cerkvi, da živijo sinodalnost; g. Antonio Boccia, svetovni koordinator, in s. Lucrecia Uribe, svetovna delegatka hčera Marije Pomočnice, ki sta bila prisotna na srečanju, sta obravnavala temi Salezijanci sotrudniki: zasnovani za življenje sinodalnosti v Cerkvi ter Svetopisemska razsežnost vodstva in sinodalnosti.

Ponujeni prispevki so bili namenjeni razmisleku o identiteti in posebnem prispevku salezijancev sotrudnikov na sinodalni poti, ki jo je Cerkvi predlagal papež Frančišek. V medsebojni izmenjavi, molitviji ter podelitvijo življenjskih izkušenj so prispevali k temu, da so udeleženci doživeli pristno občestvo v salezijanskem duhu.

Pomemben trenutek kongresa je bila izvolitev novega pokrajinskega koordinatorja, ki bo del svetovnega sveta, in ustanovitev pokrajinskega sveta. V Svetovni svet je bila za naslednjih šest let soglasno izvoljena provincialna koordinatorka iz Slovenije, gdč. Blažka Merkac, ki je nasledila Stanislava Veselskega, ki je to nalogo opravljal predano in z veliko zavzetostjo.

Tako je bil prvič oblikovan pokrajinski svet, ki je imel že svoje prvo srečanje in je vsem navzočim predstavil pričakovanja in obzorja nove pokrajinske animacijske ekipe.


Vir: https://www.cgfmanet.org/

Prevod: s. Irena Novak, FMA