Pastoralno srečanje sester

Sestre iz slovenskega dela naše slovensko-hrvaške inšpektorije, ki smo dejavno vpete v našo pastoralo, smo se v sredo, 18. 1. 2023, zbrale na prvem pastoralnem srečanju v inšpektorialni hiši na Rakovniku v tem letu. Namen srečanja je bila preprosta podelitev dosedanjih izkušenj ter izzivov, s katerimi se srečujemo v naših krajih delovanja; krepitev medsebojnih vezi in posredno vezi z našimi naslovniki; prepoznavanje Gospodovih znamenj za nadaljnje korake na naši pastoralni poti. Vse to bi lahko povzeli v naslovu, ki je osnovan na našem zadnjem Vrhovnem zboru: Tukaj in zdaj smo skupnost, ki gre ven iz hiše in je z drugimi v mreži odnosov ter sodelovanja.

V prvem delu smo si v skupinah podelile izzive na osebni, skupnostni, cerkveni in družbeni ravni ter pred tem imele ves čas pred očmi družine in mlade, ki so nam zaupani. Vsekakor izzivov ne manjka, a tudi Gospodove pomoči pri soočanju z njimi ne.

V drugem delu smo ob predstavitvi Salezijanske mladine v skupinah razmišljale o naši vlogi ter o sodelovanju z drugimi skupinami v njej. Ugotovile smo, da je potrebno našo pripadnost Salezijanski mladini v nekaterih segmentih še krepiti. 

Nazadnje pa smo v skupnem pogovoru poleg dobrih strani našega delovanja izpostavile tudi šibke v želji, da bi še naprej gradile mostove med našimi skupnostmi, mladimi, dejavnostmi, različnimi skupinami vernih in drugače mislečih ljudi, vključujoč tudi naravo v vidiku celostne ekologije.

Seme našega raznovrstnega mreženja je padlo v zemljo, Gospod pa naj daje vsemu temu rast v njegovo slavo še naprej.


Besedilo: s. Barbara P., FMA

Foto: Arhiv FMA