Odgovor hčera Marije Pomočnice (FMA) v Mozambiku na humanitarno krizo

FMA, ki pripadajo mozambiški provinci »sv. Janeza Boska« odgovarjajo na velike potrebe ljudi s tem, da dajejo zatočišče pregnanim in skrbijo za najbolj revne družine.

Skupnosti FMA v Mozambiku živijo v težkih okoliščinah zaradi ponovne dejavnosti paravojaških skupin v nekaterih predelih države, skrajne revščine prebivalstva in zaradi hitrega razširjanja koronavirusa.

V Mozambiku sta na teh območjih dve skupnosti FMA, Chiure in Pemba; sem prihajajo ljudje, ki iščejo zatočišče in je zato razširjanje korona virusa še močnejše.

Naša slovenska misijonarka s. Zvonka Mikec, tamkajšnja inšpektorica (predstojnica),  po svojem obisku na tem območju, poroča o položaju, polnem bolečine, strahu in revščine.

V kraju Chiure, v hiši FMA najdejo zatočišče številni begunci z območij, kjer divja vojna. Sestre jih sprejemajo in jim pomagajo, da se prijavijo oblastem v mestnih četrtih, ki jim potem odredijo, kjer se družine lahko nastanijo (družino lahko sestavlja tudi od 15 do 20 oseb). Družine v okolici dajejo na razpolago prostor na njihovem dvorišču ali pa pomagajo zgraditi hiše iz blata.

Nekaj sester redno obiskuje družine in jim prinašajo začetno pomoč v hrani in drugem najnujnejšem. v tem času pandemije so zašile na tisoče zaščitnih mask za te begunce.

Druge sestre sodelujejo s škofijsko Karitas, ki skrbi za okoli 250 družin v bližnjih vaseh. Za novorojenčke obstaja program, imenovan “Isabelinha”. Podhranjene otroke prinesejo sorodniki vsako soboto, da jih zdravnik pregleda in potem dobijo mleko za naslednji teden. Sodelujejo tudi s programom »Solidarna pekarna kruha«, da tako poskrbijo za zaposlitev mladih in pripravijo kruh za tiste, ki so morali bežati iz svojih domov.

V Pembi so še vedno posledice ciklona iz leta 2019. Družine, ki so same že zelo revne, so sprejele begunce. Tudi sestre so za štirinajst dni sprejele eno deklico in njenega brata, ki sta se v nekem napadu izgubila.

Okrog mesta nastajajo taborišča, ki sprejemajo begunce. Poleg zagotavljanja osnovnih dobrin, ena sestra nudi psiho-socialno pomoč.

Inšpektorija FMA še naprej podpira številne družine, ki potrebujejo vsega: hrano, obleko in streho nad glavo.

Projekt »Emergenza Mozambico«,

Hčere Marije Pomočnice se trudijo odgovarjati na vse te potrebe, iščejo pa tudi možnosti, kako zagotoviti službo množici mladih. Njihov cilj je vzpostavitev poklicnih tečajev in tako zagotoviti mladim potrebna znanja in sredstva za učinkovito zaposlitev.

Družba hčera Marije Pomočnice podpira in pomaga ljudem v teh težkih okoliščinah in računa na velikodušnost in solidarnost vseh.

Svoj dar lahko nakažete na transakcijski račun:

IBAN: SI56 020580019151137

SWIFT: LJBASI2X

NAMEN: za Mozambik

SKLIC: 00 19-2020

Družba Hčera Marije Pomočnice

Rakovniška 21

1000 Ljubljana

Informacije: 041 244 532 (s. Mateja)

»Bog se ne da prekositi v velikodušnosti.« (don Bosko – MB II, 254)

Vir: https://www.cgfmanet.org/

Prevod: s. Irena N.