Obljubljeni sreči naproti

V teh dneh se spominjamo vseh, ki smo jih imeli radi in so se od nas že poslovili s prehodom v večnost. Po človeško nam je težko ob misli na bolečino izgube naših dragih, zato se nam lahko zgodi, da preslišimo veselo vsebino praznika vseh svetih. In vendar praznik prinaša zelo močno sporočilo o velikem veselju in sreči teh, ki so že dosegli svetost. Tega dne se spominjamo množice nebeščanov – nekatere poznamo po imenu in se jim priporočamo, a koliko je teh, katerih svetosti ni nihče poznal! Pri Bogu je množica mož, žena in otrok, ki navzven niso storili velikih del, a so veliki pred Bogom zaradi svoje ponižnosti, vztrajnega boja, premagovanj in čistega srca. Tega dne se torej spominjamo tudi množice nam nepoznanih svetnikov, ki so morda živeli med nami in smo jih poznali. Ta praznik nam vsako leto znova vlije veliko tolažbe in poguma, da je mogoče z ljubeznijo, potrpežljivostjo in Božjo pomočjo zmagovati nad svojimi notranjimi in zunanjimi težavami.

Priporočimo se jim, naj nas s svojo priprošnjo bodrijo na naši poti in nam izprosijo dovolj moči, da bomo zmagovali v bojih in po vsakem padcu tudi vstali, dokler se jim ne pridružimo v Nebeškem Jeruzalemu.

Letos bo malo drugače

Zaradi razmer s koronavirusom lahko le zasebno ali s člani istega gospodinjstva obiščemo grobove v domači župniji oziroma znotraj občine. Blagoslov grobov bo potekal brez navzočnosti občestva. Medtem ko bodo duhovniki blagoslovili grobove, bodo zvonili zvonovi, da bomo lahko verniki po domovih z molitvijo spremljali to sveto opravilo. Škofje nas spodbujajo, da v času praznikov opravimo sveto spoved, prejmemo sveto obhajilo in opravimo dobro delo. V teh dneh je mogoče prejeti odpustek, ki se ga letos lahko prejme ves mesec november. Prav tako smo povabljeni, da namesto rož in cvetja darujemo za svete maše. Na predvečer praznika vseh svetih in vernih duš se bodo ob 18.00 oglasili zvonovi in klicali ljudi k molitvi, na primer k molitvi rožnega venca ali družinski molitvi.

Naj nas molitve povežejo med seboj in z dragimi, ki so že prestopili prag večnosti in naj na praznik zadoni iz srca besedilo prazničnega hvalospeva: »Danes v duhu gledamo tvoje sveto mesto,
nebeški Jeruzalem, ki je naša domovina. Tam te obdajajo množice naših srečnih bratov in sester
in te vse veke slavijo. Radujemo se poveličanja vseh svetih članov Cerkve in ob njihovem zgledu in priprošnji v veri potujemo obljubljeni sreči naproti.«