Ne boj se! Odrini na globoko …

V cerkvi Marije Pomočnice na Rakovniku je v nedeljo, 23. julija dopoldne, potekalo trojno slavje hvaležnosti, ki ga je narekovala okoliščina Krištofove nedelje in s tem povezana hvaležnost Bogu za vsak srečno prevožen kilometer; zahvala Bogu za varstvo in pomoč tudi v tretjem tednu uspešno zaključenega poletnega oratorija in ISKRENA ZAHVALA za milost obhajanja srebrnega jubileja redovnih zaobljub. Slavila ga je s. Majda Merzel, članica skupnosti hčera Marije Pomočnice na Rakovniku, katehistinja in referentka za mladinsko pastoralo ter mednarodno misijonsko prostovoljstvo (VIDES). Ob njej so se pri sveti maši poleg sester in župljanov zbrali tudi njeni domači: oba brata in sestra med »žuborenjem« otroškega mrgolenja in veselja malih nečakov ter nekaj ostalih sorodnikov. 

Somaševanje je vodil salezijanec Jure Babnik, ki je zbranemu občestvu prijazno in zgovorno približal velik dar posvečenega življenja: dar za vso Cerkev, za tolike ljudi, ki jim posvečena oseba prinaša luč na poti življenja in posebej še dar za osebo, ki jo Bog pokliče k tesnejši hoji za Kristusom. Ta najde v odgovoru na Božji klic izpolnitev najglobljih hrepenenj svojega srca. Vse zbrane v cerkvi je ob pogledu na oltar nagovorilo okrasje z napisanim geslom s. Majde, ki spominja na povabilo, ki ga je ob Galilejskem jezeru Simonu Petru izrekel Jezus: »Ne boj se! Odrini na globoko in vrzite svoje mreže na lov!« (Lk 5,4) Tudi s. Majda je »zavihala rokave«, zgrabila za vesla, odrinila na globoko in vrgla mreže za rast Božjega kraljestva. Slavljenki je bila ob tem izražena želja, da bi še naprej pogumno veslala in metala mreže in se ne pustila ovirati nasprotnim vetrovom, vročini in čerem življenja. 

Po vnovični slovesni in javni izpovedi redovnih zaobljub čistosti, uboštva in pokorščine v Družbi hčera Marije Pomočnice, so njene sestre skupaj z njo zapele Marijino hvalnico »Moja duša poveličuje Gospoda« in s tem skušale približati neizmerno radost Božje Matere ob sprejetju poslanstva prinašanja Jezusa Odrešenika vsemu svetu. 

Po sveti maši je sledilo kratko druženje na ploščadi Majcnovega doma in nato za vse slavljenkine sorodnike prijetno kosilo v sestrski inšpektorialni hiši.


Besedilo: s. Brigita Zelič

Foto: Arhiv FMA